Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zdeslav Benzon: Strogo bih kažnjavao one koji na plažama ostave boce i limenke, a ne samu konzumaciju alkohola

Zdeslav Benzon: Strogo bih kažnjavao one koji na plažama ostave boce i limenke, a ne samu konzumaciju alkohola

Ovim prijedlogom nisu obuhvaćene neke lokacije na kojima bi trebalo zabraniti ispijanje alkohola, a jesu neke na kojima bi to trebalo biti dozvoljeno

Gradskog vijećnika HSLS-a Zdeslava Benzona smo pitali hoće li dignuti ruku za predloženu zabranu ispijanja alkohola na ulicama.

- Osim ako se prijedlog amandmanima značajno ne promijeni - neću. Možda bi bilo dobro ovo shvatiti kao prvo čitanje, pa prijedlog još doraditi jer mi se ovako čini previše restriktivan. No, uredba o reguliranju ispijanja alkohola u gradu je potrebna. I nije potekla samo od jednog vijećnika, nego od više njih i to iz različitih stranaka i političkih opcija.

Mislite li da će tako Split izgubiti dio svog mediteranskog identiteta i stila života?

- Ne vjerujem da će izgubiti veći dio identiteta jer je ispijanje alkohola na određenim lokacijama u Splitu stvaran problem. No to se ne odnosi na sve lokacije, a niti na većinu lokacija. Čak mi se čini da ovim prijedlogom nisu obuhvaćene neke lokacije na kojima bi trebalo zabraniti ispijanje alkohola, a jesu neke na kojima bi to trebalo biti dozvoljeno.

Treba li prije donošenja ove odluke više uključiti građane?

- Definitivno je trebalo više uključiti građane, Savjet mladih, kotareve koji i jesu jednim dijelom bili uključeni, saznati koje bi se još lokacije mogle izbaciti, a koje uključiti u zabranu. Ovako problem nije do kraja riješen. Kad sam bio u Amsterdamu, koji važi za poprilično liberalan grad, nisam ni otvorio pivo u parkiću već su se kod mene i još par turista koji su sjedili kraj mene pojavili policajci i poprilično strogo kazali kako je alkohol na javnom mjestu zabranjen i pokazali znak kojih ima posvuda. A kad se osvrnete oko sebe posvuda se čuje miris marihuane i bar trećina ekipe na ulici osjeća se high. Dakle, i tamo ima apsurda. Alkoholizam jest problem, ali mi se čini da ovakva zabrana u Splitu i nije neki način borbe protiv alkoholizma.

Jeste li vi imali problema sa Splićanima koji piju na ulici?

Osobno nisam imao problema, no znam za određene punktove po kvartovima gdje to zna biti problem.

Jeste li u nekom razdoblju života vi imali običaj s ekipom nazdraviti 'na zidiću' ili plaži, odnosno na mjestima gdje možda više to neće biti dopušteno? 

Jesam. Povremeno i sada na plažu u večernjim satima ponesem koje pivo ako odem s ekipom. Problem koji se javlja je odlaganje i bacanje ambalaže. E, to bih žestoko kažnjavao. Ne samu konzumaciju alkohola, ako nema remećenja javnog reda i mira, nego one koji ambalažu, bile to limenke ili staklene boce, ostavljaju na plaži. Kao i one koji ne kupe za svojim ljubimcima i tako onečišćuju grad. A dokle god na plažama imamo nelegalne objekte koji toče alkohol čini mi se da je licemjerno pričati o zabranama.

Vaša reakcija na temu