Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŽELIMO VJEŽBATI VID: Predstavljen projekt kojem je cilj prikupljanje sredstava za osnivanje i opremanje kabineta asistivnom tehnologijom

ŽELIMO VJEŽBATI VID: Predstavljen projekt kojem je cilj prikupljanje sredstava za osnivanje i opremanje kabineta asistivnom tehnologijom

U Hrvatskoj je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost

Udruga '...i djeci s ljubavlju' nastavlja s projektom 'Želimo vježbati vid' kojeg je pokrenula u Rijeci prošle godine. Širenjem i djelovanjem diljem Hrvatske sukladno zacrtanim ciljevima, proširili su svoju aktivnost na splitsko-dalmatinsko područje za koju je nadležni partner-koordinator Hrvatska udruga slabovidnih 'Vidim'. Prezentiran je tako projekt u Udruzi Mi, o čemu je govorila predsjednica Udruge '... i djeci s ljubavlju' Livia Mjeda.

- Glavni cilj je prikupljanje sredstava za osnivanje i opremanje kabineta asistivnom tehnologijom za vježbanje vida, s educiranim i stručnim osobljem - kazala je Mjeda.

Osim toga, specifični ciljevi su podizanje svijesti, edukacija građana, senzibilizacija društva i javnosti o važnosti vida, problemima s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca te  problematici slabovidne djece.

- U Hrvatskoj je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost. U  nas se prati broj osoba s oštećenjem vida, ali samo kod onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja - navela je.


Pozvala  je sve građane  Splita i Splitsko-dalmatinske županije da se odazovu i podrže nacionalni projekt 'Želimo vježbati vid' te da ih podrže u zajedničkom cilju. Predsjednik udruge 'Vidim' Marko Klarić istaknuo je značaj hvale vrijednog projekta te zahvalio svima na podršci. Podršku  su dali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Splita, predsjednik županijske udruge slijepih Split Damir Smajo te promotori sportaši Filip Jurišić iz Jedriličarskog kluba Mornar,  trenerica Odbojkaškog kluba 'Split' Marina Maleš i najpoznatija plivačica maratonka Dina Levačić.

U daljnjem djelovanju u želji za postizanjem  ciljeva i senzibilizacijom javnosti uključit će još pojedinaca iz javnog i društvenog života.  Za sada navedimo da je srebrni 'Vatreni' Danijel Subašić dao podršku kao promotor. Okupljenima je pušten i kratki isječak iz crtanog filma 'Otvori oči' koji bi se mogao od sljedeće nastavne godine prikazivati djeci u vrtićima i osmoljetkama. U sklopu projekta fotografirali su se danas u Splitu članovi JK 'Mornar'i Odbojkaški klub Split koji sudjeluju u kreiranju kalendara za 2019. godinu, a u svrhu senzibiliziranje šire javnosti.

Nakon Osijeka, Pule i Splita uključuju se i Zagreb i Rijeka sa sportskim skupinama za fotografiranje kalendara pod nazivom 'Želimo vježbati vid' 2019. Nacionalni projekt 'Želimo vježbati vid' održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko -goranske županije i Grada Rijeke.

Potporu je dalo Ministarstvo zdravstva , KBC Rijeka, Nacionalni zavod za javno zdravstvo Rijeka te HGK.

Vaša reakcija na temu