Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Žnjan-Pazdigrad: U Splitu nakon 25 godina otvorena prva nova osnovna škola

Žnjan-Pazdigrad: U Splitu nakon 25 godina otvorena prva nova osnovna škola

Marijana Puljak nije mogla zaustaviti suze u trenutku kada su učenici ove škole izašli pred okupljene i proglasili je otvorenom

U Splitu je danas nakon 25 godina otvorena nova osnovna škola na Pazdigradu. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara djeci je poželio sretan početak godine i podsjetio da je prošlo 10 godina od kada je otkupljeno zemljište te da su na realizaciji ovog projekta radila čak četiri gradonačelnika.

- Predugo je trajala realizacija ovog projekta i s tim ne možemo biti zadovoljni, ali je primjer djeci da se upornošću i zajedništvom mogu ostvariti ciljevi. Prije desetak dana smo dobili uporabnu dozvolu, ali smo se dobro organizirali i pokazali da se stvari mogu riješiti i u zadnji čas - rekao je Krstulović Opara.

Najavio je i da će se u prijedlogu proračuna za ovu godinu, koji će se idući tjedan naći pred vijećnicima, naći i stavka o dogradnji OŠ Pujanke i OŠ Kamen-Šine. Dodao je i da se o tome trebalo raspravljati u kolovozu, ali je plan propao zbog velikog požara. Obećao je i da će se riješiti pedesetak metara neuređene ceste sa sjeverne strane objekta zbog čega neki roditelji djecu do škole moraju voziti kilometrima.

Otvaranje ove škole posebno je emotivno doživjela Marijana Puljak, stanovnica Pazdigrada i predsjednica stranke Pametno koja je sa susjedima godinama zahtijevala realizaciju ovog projekta.

- Dugo smo čekali, ali emocije se ne mogu prikriti, pogotovo kad se sjetim što smo sve prošli da bi i naša djeca mogla ići u školu s prijateljima iz ulice - kazala je ona.

Škola se prostire na 7800 metara četvornih, projekt je troje arhitekata koji su za svoj rad nagrađeni 2009. godine. Ove je godine upisano 326 djece u 15 razrednih odjeljenja, a privremena ravnateljica Antonela Petrić kaže da ta brojka još raste.

- Nastava je organizirana u jednoj smjeni. Kada smo u travnju roditeljima uputili anketni listić, javilo nam se njih 254, ali kako je napredovala gradnja objekta tako je interes roditelja rastao - kazala je ona te dodala kako je kapacitet škole 780 učenika.

Dobrodošlicu mališanima i profesorima poželjela je u ime ministrice obrazovanja i Branka Ramljak koja je rekla da je Ministarstvo za ovaj projekt izdvojilo 30 milijuna kuna te da je to bio jedan od 12 kapitalnih projekata koje je Ministarstvo odlučilo sufinancirati iz zajma Svjetske banke i sredstava državnog proračuna.

- Naš cilj je postići jednak pedagoški standard na području cijele Hrvatske - poručila je Ramljak.

Prigodnu molitvu održao je don Ante Čotić koji je pojasnio kako su danas mnogi odjenuli crnu odjeću jer je ona simbol ozbiljnosti i svečanosti.

- Molimo da ova škola ne postane centar za ideologije, bilo lijeve, bilo desne, bilo da dolaze sa sjevera, juga, istoka ili zapada. Kada sam ja išao u školu postojala je jedna ideologija zbog koje su danas moj Split i moja Hrvatska podijeljeni. Ideologija ubija dušu i tijelo i molim da nas oslobodiš svih ideologija - zaključio je u svoj molitvi na kraju don Ante Čotić.

Vaša reakcija na temu