Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Župan proslavio Božić s Makedoncima: I Blaženko Boban je zaplesao kolo!

Župan proslavio Božić s Makedoncima: I Blaženko Boban je zaplesao kolo!

Recitiralo se, pjevalo i plesalo, a sve začinjeno makedoskom tradicionalnom hranom i pićem

U Makedonskom kulturnom centru u Splitu 7. siječnja u večernjim satima proslavio se Božić po julijanskom kalendaru. Događaj je uz bogat program uveličao i župan Blaženko Boban, kojeg su Makedonci srdačno primili. Recitiralo se, pjevalo i plesalo, sve začinjeno makedoskom tradicionalnom hranom i pićem, čak je i župan nazdravio makedonskom mastikom s predsjednikom MKC-a Perom Gruevskim.

- U ovim prostorijama MKC djeluje od 1998. godine, gdje od tada slavimo sve vjerske blagdane. Društvo ne čine samo Makedonci jer imamo mnogo miješanih brakova. Večerašnji program se sastoji od recitacija Sinaje Kovačević, Suzane Horvat i Makedonke Knezović, a potom će nas pjesmom zabaviti ženska klapa Marijanke, kao i članovi našeg društva. Posebno smo sretni što će nas ove godine posjetiti župan Blaženko Boban, za kojeg smo pripremili poseban poklon, model poznatog makedonskog topa od trešnjinog drva - poručio je Gruevski.

Tajnica Društva, Makedonka Knezović, za ovu je prigodu recitirala dvije makedonske patriotske pjesme - Korjeni i Sestri.

- Kroz recitiranje održavam kontakt sa svojom zemljom i svojim jezikom. U Splitu živim već 42 godine, a došla sam zbog ljubavi. U klubu se sastajemo svake subote i ta druženja ne propuštamo, a kontakte održavamo i preko Facebook stranice. Organiziramo dolazak raznih makedonskih folklornih grupa i nastojimo sve napraviti kako bi se kod nas ugodno osjećali, a i mi smo sretni kada vidimo više Makedonaca u našoj sredini - rekla je Makedonka Knezović.

U programu je uživao i župan Blaženko Boban, koji je sve prisutne pozdravio i uz najljepše želje čestitao Božić.

- Bez obzira kojeg ga datuma slavimo, Božić prije svega treba doći u naša srca i naše duše, kako bismo mogli širiti ljubav, zadovoljstvo i mir. Na poziv Društva Makedonaca, došao sam izraziti  čestitiku svoma koji po julijanskom kalendaru slave Božić. To sam jutros preko telefona učinio i srpskoj zajednici preko njihovog predsjednika prof. Marka Tomaševeća. Prije svega vam želim mir u duši, zadovoljstvo u obitelji i prosperiteta cijeloj zajednici - poručio je župan.

Nakon lijepih riječi, uz pjesmu zaplesalo se i makedonsko kolo u kojemu je, na sveopće oduševljenje, zaplesao i sam župan.

Vaša reakcija na temu