Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Županija oduzela prvu koncesiju nad pomorskim dobrom

Županija oduzela prvu koncesiju nad pomorskim dobrom

Imamo 29 prijava devastacija na pomorskom dobru - rekao je Stipe Čogelja

Stipe Čogelja, županijski pročelnik za turizam i pomorstvo je govoreći o broju izdanih koncesija na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije rekao je da s obzirom koliko je naša obala duga misli da ih je malo te da je od koncesija na pomorskom dobru te da je od naknada za koncesije na pomorskom dobru uprihođeno 26,6 milijuna kuna što je više nego ranijih godina. Također, rekao je i da će se prvi put nekome oduzeti koncesija i to u Trogiru, istočno od Madiracija mula. 

- Imamo 130 koncesija i mislim da se mogu puno veća sredstva uprihoditi i da možemo korisnije upravljati pomorskim dobrom. Povećanje prihoda se dobro odrazilo na ulaganja jer su sredstva na pomorskom dobru namjenska. Mnoge lokalne samouprave su nas molile da im prolongiramo rok za dostavu izvješća. Prije dvije godine smo počeli s intenzivnijim nadzorom koncesija na pomorskom dobru, prije dvije godine je rađen nadzor i predložili smo da koncesije prestanu s trajanjem jer je utvrđeno da nema nade da će se stanje popraviti i da će se ukloniti nelegalne situacije - rekao je između ostalog Čogelja.

Mostov Miro Bulj zaključio je kako je 26 milijuna kuna premalo te da bi prihodi od koncesija na pomorskom dobru trebali biti barem dvije milijarde kuna.

- Vi govorite o 20 milijuna kuna. Jel se vi nekome rugate? Smiješno je raspravljati o 20 milijuna kuna od koncesija, a vi se hvalite da imamo više površine nego Italija. Od Splitsko-dalmatinske županije ste napravili Splitsko-dalmatinsku koncesiju - rekao je Bulj.

Ante Renić iz stranke Pametno pohvalio je Čogeljino izvješće i zaključio kako se vidi napredak, ali da ima i manjkavosti. 

- Navodi se da je proveden nadzor u 21 slučaju i da su u 20 slučajeva utvrđene nepravilnosti, ali se ne navodi što se po tom pitanju napravilo? Nema riječi o poništenju odluke na koncesiji na Zlatnom ratu, ni problemima i usklađivanjima s koncesijom na Benama. Vaša manipulacija je 26 milijuna kuna jer to uključuje pomoći, višak iz prošlog razdoblja. Pravi prihod je 11 milijuna kuna, a na njih vučemo dugovanja od 10 milijuna kuna - kazao je Renić.

Ante Sanader je pohvalio izvješće, ali i zaključio kako je očito da kod nas još uvijek vlada komunistički mentalitet jer se poduzetnike doživljava kao lopove.

- Na poduzetnike se gleda kao na lopove, kao na zlo, a rekao bih da poduzetnici danas ono što su bili branitelji u Domovinskom ratu, treba ih potaknuti da ulažu i da naše resurse stavljaju u funkciju, to je rješenje da nam dica ne odlaze vani - rekao je Sanader, a Matko Kuzmanić (SDP) dodao je kako su poduzetnici danas heroji jer je suludo odlučiti se na poduzetništvo s birokracijom i korupcijom kakve su u Hrvatskoj.

Na raspravu se na kraju osvrnuo Čogelja, jedna je koncesija oduzeta, a još tri su prestale.

- U prošlosti nisu napravljeni značajniji koraci da bi se uveo red na pomorskom dobru. Sami nadzor i inspekcijski nadzori su utvrdili kome će se oduzeti koncesija. Slažem se da bi bilo najbolje ubaciti u petu brzinu, ali nama nije prvenstveni cilj oduzimanje koncesije, zato smo uveli ugovornu kaznu koja će nam omogućiti efikasni nadzor i kažnjavanje blažih prekršaja, a s jedinicama lokalne samouprave nastojimo utanačiti i uvesti red u Prostorne planove. Čekamo izmjene zakona o pomorskom dobru. Županija je prijavljivala neke koncesionare ako smo imali saznanja da se nešto događalo mimo zakona i tu su izlazile inspekcije. Imamo 29 prijava devastacija na pomorskom dobru, nemamo informaciju što je poduzeto iako smo im dva puta poslali požurnicu da nam odgovore, ali oni nemaju zakonsku obvezu i očito je da to iskorištavaju. Naš cilj je održivo upravljanje pomorskim dobrom i mislim da će učinci izmjena i dopuna biti vidljivi u 2018 - zaključio je Čogelja.

Vaša reakcija na temu