Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press BUDI mRAK Ana Gruica Uglešić: 'Društvene mreže koristim za edukaciju roditelja i mladih o cijepljenju protiv raka'

BUDI mRAK Ana Gruica Uglešić: 'Društvene mreže koristim za edukaciju roditelja i mladih o cijepljenju protiv raka'

Održano edukativno druženje

Povodom Europskog tjedna cijepljenja, koji se svake godine obilježava u zadnjem tjednu mjeseca travnja, održano je edukativno druženje u sklopu javno- zdravstvene kampanje 'Budi mRAK roditelj'. 

Ambasadorica kampanje, Ana Gruica Uglešić, okupila je najrelevantije stručnjake:

- doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med. ravnateljica NZJZ Splitsko- dalmatinske županije,

- prof. dr. sc. Jelena Marušić, dr. med, spec. ginekologije i porodništva,

- doc. dr. sc. Sandra Zekić Tomaš, dr. med., spec. patologije, KBC Split/ Medicinski fakultet u Splitu,

- prof. dr. sc. prim. Boran Uglešić, dr. med., spec. psihijatar

- Sara Bulić, lokalni koordinator Budi mRAK projekta,

- Elena Cahun, nacionalna koordinatorica Budi mRAK projekta.

Na održanom Okruglom stolu upozorili su da je HPV uzročnik čak šest vrsta raka, koji se itekako može prevenirati i to putem cjepiva. Cjepivo je besplatno i dostupno za sve djevojčice i dječake od 5. do 8. razreda, a nerijetko i do 25. godine života.

Posljednje svjetske studije su pokazale kako cjepivo štiti od raka vrata maternice gotovo 90%. Apelirali su na roditelje da na vrijeme zaštite zdravlje svoje djece i na vrijeme ih cijepe protiv raka.

Ambasadorica 'Budi mRAK kampanje', poznata glumica, Ana Gruica Uglešić poručila je kako je odavno donijela ispravnu odluku, a to je da će cijepiti svoga sina protiv HPV-a.

'Uistinu mislim da bi se društvene mreže trebale koristiti i u edukativne svrhe. Kao javna osoba, svakodnevno se trudim putem društvenih mreža komunicirati sa svojim pratiteljima. Zato mi je iznimno drago što sam ambasadorica ovako važne kampanje, jer na ovaj način mogu educirati mnoge o prevenciji HPV-a. Mnoge žene su mi se već javile i pozdravile moju novu ulogu ambasadorice te su sa mnom podijelile svoja pozitivna iskustva oko cijepljenja svoje djece protiv HPV-a. Nadam se da će to potaknuti i druge roditelje da cijepe svoju djecu protiv HPV-a', poručila je Ana Gruica Uglešić,  ambasadorica 'Budi mRAK kampanje'.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji protiv HPV-a cijepljeno je 35% djevojčica i 23% dječaka, što pokazuje veliki skok u procijepljenosti.

Velik je skok i u održanim edukativnim radionicama diljem splitko- dalmatinskih škola. U godinu dana, mladi studenti medicine o prevenciji HPV-a educirali su čak 1200 učenika.

Posljednjih pet godina Međunarodna udruga studenata medicine u Hrvatskoj CroMSIC provodi javno-zdravstvenu i edukativnu kampanju Budi mRAK. Cilj kampanje je edukacija i prevencija od HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka. Unutar kampanje, studenti medicine provode edukativne i interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Zadnje dvije godine, kampanja je dobila svoj dodatak: Budi mRAK roditelj, koja je isključivo usmjerena na roditelje koji odlučuju hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka ili ne.

Vaša reakcija na temu