Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube PORAŽAVAJUĆE: Od ulaska u EU Hrvatsku je napustilo 3000 medicinskih sestara

PORAŽAVAJUĆE: Od ulaska u EU Hrvatsku je napustilo 3000 medicinskih sestara

Trenutačno nam ih nedostaje čak 4000

U Hrvatskoj nedostaje 4000 medicinskih sestara, a od ulaska u Europsku uniju zemlju je napustilo njih 3000. Najveći problem su plaće, kao i upisne kvote. Istaknuto je to u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, javlja HRT.

- Premalo sestara upisujemo u srednje medicinske škole, prema zadnjim analizama nedostaje 4000 medicinskih sestara. Počelo se već prošle godine povećavati upisne kvote jer smo jedna od rijetkih europskih zemalja gdje još uvijek mlada djeca žele upisati srednju medicinsku školu ili studij sestrinstva i to moramo iskoristiti kao država - poručio je Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara.

A od države hematološke medicinske sestre u vezi s plaćama i specijalizacijama očekuju još i više, Vladi, ministru i strukovnim organizacijama uputile su apel.

- Smatramo da unutar tih koeficijenata nismo zadovoljni kako su oni raspoređeni i da su zakinute kolegice koje rade vrlo odgovoran posao od voditelja smjena do odjelnih glavnih sestara koji zapravo nose zdravstvenu skrb i organizaciju na svojim odjelima - rekla je predsjednica KroMreže HMST-a Vesna Družinić, mag. med. techn.

Bez obzira na sve probleme, Gordana s 34 godine iskustva i Jasminka s gotovo 30 opet bi kažu bile medicinske sestre.

- To je uistinu posao koji volim i stvarno ga radim entuzijastično i uvijek bih napravila isto, to sam ja - rekla je Gordana Novaković, mag. med. techn., dopredsjednica Hrvatske udruge nefroloških medicinskih sestara i tehničara.

- To je primarno moj poziv i da mogu birati, ponovno bih bila medicinska sestra - rekla je Jasminka Miličević, mag. med. techn., glavna sestra Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb

- Iznimno me veseli da mogu pomagati kroz svoj rad bolesnicima i da sam tu za njih svaki dan - poručila je.

Vaša reakcija na temu