Foto: Boris Kragić - Magenta za Skalinadu 'Svaka Runjićeva večer mogla bi biti jubilarna'

'Svaka Runjićeva večer mogla bi biti jubilarna'

Jedinstvena glazbena manifestacija u čast Zdenka Runjića začeta je u Trogiru 2005. godine

Večeras se u HNK Split održavaju jubilarne desete Runjićeve večeri. Za glazbenu smotru u splitskom kazalištu karte su odavno rasprodane, a tako je bilo i gotovo na svakoj od prethodnih večeri u čast Zdenka Runjića.

Kada su pokrenute, organizatorica ove jedinstvene manifestacije u kojoj glazbenici pjevaju skladbe barda glazbene riječi, Ivana Runjić je izrazila želju da postanu tradicionalne. Kći Zdenka Runjića, izvršna producentica tvrtke Skalinada, i njen tim su vjerovali, znali i uspjeli. 

Začete, zapravo, u Trogiru, 2005. gdje su se održale i naredne godine, ponudile su publici nezaboravne Runjićeve skladbe u izvedbi eminentnih glazbenika dvije večeri.

Stiliziranim 'Galebom' za najbolju obradu jedne od izvedenih Runjićevih skladbi Hrvatsko društvo skladatelja prvu je godinu nagradilo Darka Rundeka, i to za njegovu interpretaciju pjesme 'Potraži me u predgrađu'.

Iz Trogira su se 2007. godine preselile u Split, ili bolje rečeno - vratile gdje im je i mjesto. Tri je godine Peristil bio domaćin nezaboravnim skladbama, da bi se od 2010. udomaćile u splitskom kazalištu.

- Volim reći da je po kvaliteti svaka Runjićeva večer mogla biti jubilarna. Oduvijek smo govorili da bismo voljeli da Runjićeve večeri postanu tradicija i zaista smo sretni što smo u tome uspjeli - rezimirala je Ivana Runjić.

Zahvalna je svom timu kojeg naziva i familijom. Na upit koje su njoj Runjićeve večeri posebne, kaže da joj je teško presuditi jer je svaki umjetnik dao svoj doprinos svakoj pjesmi i večeri.

Na primjedbu da je prošlogodišnja smotra bila posebna, jer su uz proslavljena imena estrade priliku dobili mnogi mladi pjevači koji su naprosto oduševili, Ivana Runjić se složila da su 9. Runjićeve večeri bile nezaboravne jer su bile drukčije. Ove će godine publika uživati u duetima poznatih glazbenika.

Iako na ovoj glazbenoj smotri nagrade nisu u prvom planu, a pobjednici su zapravo svi, od pjevača, organizatora, preko Runjićevih prijatelja i rodbine, do publike koja koncerte isprati s oduševljenjem, pobrojimo sve dobitnike priznanja.


Nakon spomenutog Rundeka nagrađenog 2005., sljedeće godine nagradu je dobila Tamara Obrovac za izvedbu 'U prolazu'.

Ante Gelo je nagrađen za doprinos 2007. godine, dok je 2008. Galeb otišao u ruke Detoura za Picaferaj.

Tamara Obrovac i Matija Dedić nagrađeni su za izvedbu 'A vitar puše' 2009., a sljedeće godine posebno priznanje dobio je i Oliver Dragojević. Splitski pjevač, sinonim za gotovo sve Runjićeve uspješnice, te je godine izveo skladbu 'Ljubavna pjesma'.


Nina Badrić oduševila je izvedbom Malinkonija, a 2012. godine priznanje je uručeno Alanu Bjelinskom.

Na devetim Runjićevim večerima nagradu su dobile novosadske The Frajle koje su upravo Runjićeve večeri približile brojnim Splićanima.

Spomenimo da je aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović veliki pobornik ove jedinstvene manifestacije, pa se i ove godine odvijaju pod njegovim visokim pokroviteljstvom.

Na kraju recimo da program počinje u 20.30, a evo i popisa izvođača i pjesama:

Josipa Lisac & Ante Gelo - Kapetane moj
The Frajle - Imala je lijepu rupicu na bradi
Stjepan Hauser & Boško Jović - Nocturno
Nola & Ivana Rushaidat - U prolazu
Urban - Ako izgubim tebe
The Frajle - Gdje si ti
Kedžo i Luce - Kada zaspu anđeli
Bojana Stamenov & Ivana Husar & Ivana Kindl - Đelozija
Ervin Baučić & Ivana Kindl - Sreća je tamo gdje si ti
Kedžo & Marko Tolja - Djevojka u crnini
Zorica Kondža & Nina Badrić - Skalinada
Ervin Baučić & Bojana Stamenov - Znam da me voliš
Nola - Razgovor sa Sonjom
Dean Dvornik & Ivana Rushaidat - Picaferaj
Dean Dvornik & Ante Gelo & Boško Jović - Laku noć Luiđi laku noć Bepina
Ervin Baučić & Zorica Kondža - Samo moru virujen
Dino Šaran - Dišperadun
Ivana Husar & Marko Tolja - Ti me vodi preko voda
Nina Badrić & Daniel Kajmakoski - Jedan od mnogih
Amira Medunjanin & Ante Gelo - Stine
Amira Medunjanin & Dino Šaran - Piva klapa ispod volta
Dina Rizvić - Karoca
Oliver Dragojević i Stjepan Hauser - Romanca

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare