Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PlayDrama 'Zbunjoza' oduševila publiku: 'Ne trebamo se prilagođavati željnima lake zabave'

'Zbunjoza' oduševila publiku: 'Ne trebamo se prilagođavati željnima lake zabave'

Premijerna izvedba u teatrinu ispraćena je burnim pljeskom

U Gradskom kazalištu mladih u petak navečer je PlayDrama predstavila prvu ovosezonsku premijeru 'Zbunjoza' autora Marius von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata. Predstava na duhovit način prati dva bračna para kroz niz scena i neočekivanih transformacija. Bračni par, Eva i Robert, dolaze kući nakon odmora. Biljka u njihovom stanu izgleda drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Eva i Robert se vraćaju na scenu kao dadilja i sin drugog para. Ova četiri para, vješto su utjelovili glumci Nikša ArčaninSara Ivelić, Bojan Brajčić i Ana Marija Veselčić. Evo što je nakon premijere ispraćene burnim pljeskom rekao ravnatelj GKM-a Belmondo Miliša:

- Ovakve predstave su izniman rizik za izvođenje, za neke je ovo avangardno, dok je za poznavatelje, pogotovo u Europi, ovo staromodna avangarda. Večeras je kod premijerne publike predstava izmamila smijeh i zadovoljstvo što je meni kao ravnatelju kazališta jako važno. U predstavi imamo neke reference, asocijacije koje su pomak, šifre koju shvaćaš ili ne, uostalom predstava se i zove Zbunjoza.

Ravnatelj GKM-a je istaknuo i da je predstavljen jedan od najznačajnijih dramskih autora u Europi u izvrsnoj režiji Ivana Plazibata.

- Velika je vještina postaviti samo četiri glumca u sat i pol predstave, a da nam ne bude dosadno. Oni su u ritmu, a to je zasluga redatelja i talentiranih glumaca. Meni je bilo super, a čini mi se i publici - dodao je Miliša, s kojim se složio i Elvis Bošnjak, umjetnički ravnatelj PlayDrame.

- Nemamo razloga biti nezadovoljni. Znali smo i prije premijere da je predstava dobra, ali je uvijek važno da se prvo izvođenje odradi u miru te da su glumci skoncentrirani, što su svakako bili. Kako ste i sami imali priliku čuti, publika je predstavu primila s puno smijeha te je na kraju nagradila i dugotrajnim aplauzom. Suradnjom s GKM-om sam prezadovoljan, problem s prostorom i dalje imamo, tako da ovakvim suradnjama otvaramo mogućnost rada u normalnijim uvjetima, gdje se glumci ne razbolijevaju - kazao je Bošnjak.

Glumica Sara Ivelić kaže da je bila pomalo skeptična s obzirom da se radi o komadu koji je neuobičajen za Split.

- Čini mi se da je publika dobro primila predstavu što je potvrda da nam ovakve predstave trebaju i da zaista ne trebamo odustati od toga da odgajamo publiku, a ne da se stalno konformiramo u onu što žele oni željni lake zabave - poručila je Ivelić.

Njen kolega Bojan Brajčić također je zadovoljan premijernom izvedbom

- Zbunjozu se nisam trudio razumjeti jer kada se glumac ide graditi iz karaktera u karakter može se izgubiti, pustio sam da polako ta zbunjoza kuha u meni. Sada kada smo odradili premijeru, izgleda mi kao da smo jedan a ne dva para na sceni koji su ostarjeli na tom kauču. Koliko se god trudili, mijenjali svoje pozicije u društvu, uvijek su ostali isti na tom kauču na kojem su ostarjeli i umrli. Fora je u tome što smo mi ovaj kauč nazvali 'kauč za pokojnika', mi smo jedan krug života okrenuli na sve moguće kombinacije odnosa. Po reakcijama ljudi čini se kako smo to dobro odradili - rekao je Brajčić.

Dodajmo na kraju da je za scenu bio zadužen Ozren Bakotić, kostime Ana Marin, skladbe Tomislav Topić, a svjetlo Siniša Jakovčević.

Predstavu se može pogledati 15., 20., 21., 22., 27. listopada i 5. studenog u 20 sati.

Vaša reakcija na temu