Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 64. SPLITSKI FESTIVAL Na Prokurativama će TBF održati jedinstveni koncert

64. SPLITSKI FESTIVAL Na Prokurativama će TBF održati jedinstveni koncert

Na finalnoj večeri, između ostalih, nastupit će i srpski pop pjevač Dženan Lončarević

Ovogodišnje, 64. izdanje Splitskog festivala održat će se od 2. do 7. srpnja. Prema najavama umjetničkog direktora festivala, Steve Vučkovića Stivija, očekuje se najbolja produkcija u državi i fantastična scenografija.

- Festival će biti potpomognut Eurom ove godine. Bit ćete jako pozitivno i ugodno iznenađeni. Bit će to jedna prava lepeza stilova, žanrova i generacija - rekao je Vučković.

Uvodni dan 64. Splitskog festivala održat će se 2. srpnja, u utorak, a na Prokurativama će nastupiti virtuozni njemački gitarist, pjevač i autor Henrik Freischlader i njegov bend, koji u Split stižu u sklopu europske turneje.

U četvrtak, 4. srpnja, nastupit će TBF i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, a večer je nazvana 'Pozitivan stav'.

- Mislim da smo napravili odličnu suradnju s Jazz orkestrom HRT-a. Prvi put smo ovo izveli prije dvije godine i to na televiziji, a sada smo uspjeli izaći iz Zagreba i televizije. To je nešto posebno i ne znam hoće li više ikada biti izvedeno. Drago nam je i čast nam je da se to događa na Splitskom festivalu. Mene je kao dijete formirala muzika Splitskog festivala i otac mi je bio veliki fan i kolekcionar ploča, čak me je kao dijete fotografirao s tim pločama. Mislim da sam s tim rekao dovoljno - našalio se Mladen Badovinac.

Prošle godine Grand Prix odnio je Đorđi Peruzović, koji je dio Splitskog festivala od prvog izdanja. Ove godine nastupit će u večeri Jubileja Tea Trumbića 'Ča će mi Copacabana', koja će se održati u subotu, 6. srpnja.

- Nadam se da će festival biti jako dobar. Nastupam u revijalnom dijelu Tea Trumbića. Nadam se da će se publici svidjeti ova revijalna večer. Svi znamo da je Splitski festival brend baš kao i Hajduk. Moramo ga podržavati da bude još popularniji nego što je sada - zaključio je Peruzović.

Teo Trumbić jedan je od najtrofejnijih skladatelja i tekstopisaca Splitskog festivala te jedan od posljednjih živućih autora koji pamte njegove vrhunce. Zbog bolesti, nije mogao prisustvovati konferenciji za medije, pa je u njegovo ime govorila supruga Sanja.

- Voljela bih da je on ovdje danas umjesto mene, no zbog zdravstvenih razloga to je bilo moguće. Drago mi je, drago je njemu i zahvaljujemo se na pozivu - rekla je Sanja Trumbić.

Direktorica Turističke zajednice Grada Splita, Alijana Vukšić, istaknula je važnost Splitskog festivala i njegovu tradiciju.

- Svi koji smo godinama ovdje znamo da je Splitski festival puno više od festivala. To nije samo muzika, dio je naše duše i srca, naše prošlosti i budućnosti. Ove godine, mijenjamo i dane i žanr. Bit ćemo svima zanimljivi. Ima nešto za mlade, starije, ali i one koji su nostalgični. Svim našim novim izvođačima želim puno sreće. Želim svima da uživaju na daskama ove pozornice. Splitski festival nisu samo dolasci i noćenja u našoj destinaciji, već je to dio naše tradicije - rekla je.

Finalna večer, odnosno 'Večer novih autorskih skladbi' održat će se u nedjelju, 7. srpnja. Stručni žiri odabrao je 23 skladbe koje će biti izvedene, a među izvođačima su se pronašli Dženan Lončarević, Stijene, Ibrica Jusić, Mucalo, Dean Dvornik, Nenad Vetma, Šimun Ševerdija, Gavrani, Nataša Reić Matković, Lorenca Puhar Lola, Romana, Oliver J. BerekinGoran Ivas & Superstary, Hrvoje Burazer Pavešković, klapa Cesarice, Ružica Čović, David Glibo, Bon Voyage, Tena Vodopija, Dražen Žanko, policijska klapa Sveti Mihovil i Saša Jakelić.

Vaša reakcija na temu