Alijana Vukšić: Robert Kurbaša i Nives Ivanković će kao car Dioklecijan i carica Priska zatvoriti Dane Dioklecijana

Alijana Vukšić: Robert Kurbaša i Nives Ivanković će kao car Dioklecijan i carica Priska zatvoriti Dane Dioklecijana

U sklopu ove manifestacije splitskim ulicama će ovaj vikend 'vladati' legionari i gladiatori

U sklopu Dana Dioklecijana večeras kreće program manifestacije 'Putevima cara Dioklecijana' koja povezuje tri grada s lokalitetima iz antičkog razdoblja - Split, Sinj i Solin.

- Ove godine vraćamo se u antiku, a s programom smo krenuli od svibnja smjenom straže svakim danom u 12 sati, zatim smo otvorili Živi muzej i gladijatorsku školu, a kao nastavak cijele te priče večeras, u Splitu, počinje jedan novi turistički proizvod i traje tri dana. Riječ je o novom destinacijskom projektu jer će uključiti tri grada i tako ispričati priču o životu cara Dioklecijana - kazala je Alijana Vukšić, direktorica TZ -a.

Sudionici svečane povorke večeras će se okupiti oko 18 sati ispred crkve sv. Frane odakle će krenuti prema Podrumima. Pola sata nakon okupljanja, povorka će krenuti ispred brončanih vrata, proći će Marmontovom ulicom do Peristila gdje će se u 20 sati prisutnima obratiti car i carica koji će tako i službeno otvoriti manifestaciju. Zabava će se nastaviti gladijatorskim borbama, a tradicionalna večera s Dioklecijanom i Priskom na rasporedu je u 21 sat u Podrumima. Na gozbi će se moći pridružiti svi kostimirani posjetitelji.

- Prije nego legionari dođu u Split, u Sinju će obići Muzej i razmijeniti poklone s Alkarima, u petak će posjetiti Salonu, u subotu rimski vojni logor Tilurij gdje će nakon postrojavanja rimska centurija kočijama i konjanicima pratiti cara Dioklecijana do sela Jabuka, na predjelu Gaz. Tu će cara i legionare dočekati puk, glazba i plesačice. Prezentirat će se svakodnevni život rimskog puka. Prisutni će moći vidjeti kakvim su se alatima i oružjem koristili, kakvu su odjeću i obuću nosili, što su jeli i kako su pripremali hranu - kazala je ona.

Manifestacija završava u nedjelju kada će se legionari i gladijatori ukrcati na brod za Italiju.

- Sljedeći tjedan manifestaciju zatvaramo s krovnim programom 'Noćima Dioklecijana', gdje ćemo imati cara Roberta Kurbašu i caricu Nives Ivanković, povorku, zabavni program, modnu reviju i carsku gozbu. Time smo ove godine manifestaciju Dani Dioklecijana disperzirali kako bi gosti koji dolaze u različitim periodima imali priliku vidjeti kako je živio car Dioklecijan. Željeli smo oživjeti priču iz povijest jer je iz brojnih analiza dokazano da su manifestacije motiv da nam gosti dolaze u grad. Gosti žele sudjelovati u manifestacijama, a ovo je idealna prilika za sve da izađu na trgove i budu dio ove carske priče - zaključila je Vukšić. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare