Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BLAŽ DUPLANČIĆ IZ LIVERPOOLA: Grad još uvijek živi Beatlese, klub u kojemu su ponikli i sinoć je plesao u ritmu 'Ticket to ride'

BLAŽ DUPLANČIĆ IZ LIVERPOOLA: Grad još uvijek živi Beatlese, klub u kojemu su ponikli i sinoć je plesao u ritmu 'Ticket to ride'

Na dan uzvratne utakmice Hajduka i Evertona, 24. kolovoza, u gradu je Beatleday kada će se okupiti tisuće fanova koji će svirati, pjevati i diskutirati o slavnoj grupi

Prvi dan našeg boravka u Liverpoolu nije obilježilo ništa vezano za Everton ili uopće za nogomet. U gradu Beatlesa čuvena četvorka je i gotovo pola stoljeća od raspada grupe dio svakodnevice, ne samo da se svira njihova glazba uživo, već su i najatraktivniji dio turističke ponude.


Tako nas je odmah po dolasku u hotel dočekao letak 'Discover The Beatles Liverpool', gdje se nudi dva sata obilaska uz vodiča koji će vas odvesti do kuća u kojima su članovi grupe odrasli, svratit ćete u ulicu Penny Lane (videozapis koji je pratio pjesmu smatra se prvim glazbenim spotom), zatim na Strawberry Field, te na kraju popiti pivo u kultnom The Cavern Clubu. I sve to za 17,95 funti, ali ako se malo dulje zapričate s recepcionerom Steveom, on će vam ponuditi bolju opciju i broj mobitela svog frenda koji organizira obilazak za pet osoba po cijeni od 10 funti po čovjeku. Usput nam je sav ponosan na tabletu pokazao fotografiju Paula McCartneya uz dodatak: 

- Ovu sam ja snimio.


Inače, 24. kolovoza, baš na dan uzvratne utakmice Hajduka i Evertona, ovdje je Beatleday, kada će na tisuće fanova svirati, pjevati, ali i diskutirati o slavnoj grupi.

Našim Splićanima koji ova tri dana dolaze u Liverpool za početak svakako moramo reći da ni slučajno ne zaborave duge rukave. Ovdje je kišno i hladno, a možda će vas najbolje zagrijati baš atmosfera tog slavnog The Cavern Cluba, u kojemu su Beatlesi nastupili 292 puta u periodu od 1961. do 1963. godine. 


Radi se o malom podrumskom prostoru, u kojemu je na baš svakoj cigli netko ostavio svoj potpis. Vani, na ulici pored Lennonova kipa su upisana imena brojnih svjetski poznatih grupa koje su tamo nastupile, ali taj klub imao je i problema, zatvoren je 1973. godine, a opet otvoren tek jedanaest godina kasnije.

Eto poveznice s nogometom, u njega je uložio i obnovio ga Tommy Smith, nekadašnji branič, koji je s Liverpoolom osvojio četiri titule, a bio je 1977. godine i prvak Europe. No, nije mu baš išlo, nakon pet godina morao je opet zatvoriti The Cavern, a klub je zapravo tek posljednjih petnaestak godina u potpunosti zaživio, postao je prava turistička atrakcija, tako da smo i mi nazočili nastupu uživo. Vrh je bio u trenutku kada su s bine krenuli taktovi 'Ticket to ride', što je natjeralo i publiku da zapjeva, a sve skupa je nalikovalo jednom dobrom tulumu za ekipu 'plus 40'.


Iako sam rođen nakon što su se Beatlesi raspali, a John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr krenuli svaki svojim putem (Let it be 1970. im je bio zadnji album), ipak je slavna četvorka, koja se smatra najutjecajnijim bendom u povijesti popularne glazbe, obilježila i moje odrastanje. Kasnije će doći U2, pa još kasnije Guns n' Roses i to je otprilike to. Sve nakon toga stane u par riječi tipa 'kamen, more, sunce, Dalmacija, Mišo, lančić, Grdović...'

Poljud, bolje reći Vedran Očašić, Dino Tomaš i publika na tribinama, su sto posto krivi za to što mi je trenutno najdraže čuti 'Rasti zemljo, pukni stino...', ali, eto, baš je Hajduk, odnosno njegov plasman u play-off Europske lige, zaslužan i za ovaj totalni gušt od šetnje tragovima Beatlesa. Dakle, po dolasku u Liverpool smo se najprije javili Lennonu i društvu, a danas ćemo svratiti do Goodisona i Anfielda.

Vaša reakcija na temu