Božićni poklon IKS Festivala: U petak popust na ulaznice za predstavu 'Dream of Life' Senke Bulić

Božićni poklon IKS Festivala: U petak popust na ulaznice za predstavu 'Dream of Life' Senke Bulić

Sama izvedba postupno prerasta u mini rock-koncert, te završava izvođenjem pjesama s debitantskog albuma Patti Smith

Ove nedjelje, 10. prosinca, u klubu Kocka s počekom u 20 sati Senka Bulić, inspirirana autobiografijom poznate pjevačice 'Tek djeca', splitskoj publici predstavlja Patti Smith u predstavi pod nazivom 'Dream of Life'. Ovaj petak, 8. prosinca, na svim prodajnim mjestima Adriaticketa mogu se kupiti dvije ulaznice po pojedinačnoj cijeni u iznosu 50 kuna. Stoga, ako netko želi povesti prijatelja ili člana obitelji na predstavu u klub Kocka, sutra je upravo jedinstvena prilika.

- Svake godine kroz naše marketinške djelatnosti vršimo razne akcije kada nudimo popuste. Jedne godine imali smo 'žutu minutu' kod prodaje ulaznica u suradnji s projektom Žuta srijeda u organizaciji City Centera one, 'crnu minutu' na crni petak u suradnji s festivalom Nema labavo, također sudjelovali smo u iskazivanju donacija u obliku 'sive minute' za projekt Toward Europe, a ove godine u sklopu Adventa u prosincu imamo 'crvenu minutu'. Prosinac je vrijeme darivanja, obitelji i prijatelja, pa smo napravili ovu malu simboličnu gestu - rekla je kreativna direktorica Nela Sisarić.Predstava 'Dream of Life' izvodi se prema tekstu Jelene Svilar i Morane Foretić. Sama izvedba postupno prerasta u mini rock-koncert, te završava izvođenjem pjesama s debitantskog albuma Patti Smith, 'Horses', koje Senka Bulić izvodi u pratnji benda, i nezaobilaznom pjesmom 'Because the Night' koja je najpoznatija široj publici. Uz lik Patti Smith pojavljuju i likovi Sama Sheparda te Roberta Mapplethorpea, a utjelovljuje ih Stipe Kostanić.

Dosadašnje kritike govore o izvedbi Senke Bulić kao poetičnom i energičnom ocrtavanju velike pjevačice - heroine poezije i bunta - a sama je glumica izjavila da je nju vrijeme Patti Smith obilježilo, te da je smatra idolom svoje generacije, posebice zbog snage koju je prenosila svojim pjesmama, a koja je uvijek zvučala i izgledala autentično. Predstava je 2014., proglašena najboljom predstavom prema izboru publike portala Teatar.hr.

Predstava-performans o životu Patti Smith rezultat je istraživanja na dugoj liniji odnosa umjetnik-društvo. Patti nije samo prvoborac punkerske revolucije, simbol 'drugačijeg' r’n’r-la. Patti je simbol borbe za čistu umjetnost. Od Rimbauda, Whitmana do Jima Morrisona, ona utjelovljuje sestru blisku po osjećaju, erudiciji i snazi. Što znači danas utjeloviti njezin prevratnički opus? Voljeti sadašnjost, revoluciju, snagu. Bježimo od konvencionalnosti u poeziju, smjelost, jednako pjesnički, muzički, snovito!

Pojava Patti Smith na njujorškoj umjetničkoj i glazbenoj sceni početkom 70-ih godina bila je toliko silovita, njezin uspon toliko brz i neočekivan, a utjecaj toliko snažan da je iz današnje perspektive teško procijeniti njezinu ulogu. S obzirom na inflaciju ljudi bez kojih bi teško bilo zamisliti neki pokret odnosno stilsko razdoblje nećemo devalvirati ulogu Patti Smith bajkama o standardima koje je ova rock ikona postavila bendovima i glazbi koja bez nje nikada ne bi vidjela svjetlo dana. Umjesto toga, treba tek reći: u baroknoj fazi rock muzike početka 70-ih, kada se nakon petnaestak godina eksperimenata i uspona rock ispuhao, a top liste se napunile teatralnim maniristima, pojava Patti Smith bila je tako čista i surova u svojoj izravnosti da je poprimila dramatične konture. Još i ovo: drama poetske iskrenosti među kulisama teatralnih dinosaura bila je i ostala ono što će je izdići iz mirijada raznih rock-ikona, koje su danas beznačajne. Strast Patti Smith, vjera u sebe i vlastitu umjetnost, u ispravnost svog puta odbijalo je mnoge od ove samouvjerene i talentirane kompilatorice, ali baš je to ono ključno u njezinom djelu. Upravo ju je ikonoklazam odvajao od profetičke laži i svega onoga što su drugi učitavali u njezin lik i djelo. Autobiografskom knjigom Tek djeca izbrisala je posljednje stereotipe o mesijanskoj ulozi pjesnika i umjetnika u društvu kojem do pjesnika i umjetnika nije stalo.

Galerija likova u knjizi izmjenjuje se kao fascinantan ringišpil, kaleidoskopski umjetnički svijet u kojem se susreću Robert Mapplethorpe, Sam Shepard, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Janis Joplin... umjetnici - tek djeca. Oni možda nisu važni, ali ono što je izraslo iz njih jest. A to je ekspresija, nastup, glazba kao poslanje i kao sredstvo komunikacije s publikom. 'Kroz nastup ulazim u takvo stanje u kojem se moj mozak čini oslobođenim, odlazi i leti dok kapljice cerebrospinalnog likvora ostavljaju trag poput rose. Mozak je onda prosviran zrakama svjetla, te se nadima sve više i više do veličine Empire State Buildinga - i ako mogu razviti komunikaciju s publikom, s grupom ljudi, dok je moj mozak toliko ogroman i prijemčiv, zamislite samo energiju i inteligenciju i sve stvari koje mogu tada preuzeti od njih.'

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima:
Tisak Media - City Center one
Dancing Bear - Dioklecijanova 6
Croatia Records - Narodni trg 11
Cro fan Shop grad - Trogirska 10

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare