Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Brodosplit donirao skulpturu Gorkog Žuvele

Brodosplit donirao skulpturu Gorkog Žuvele

Skulpturalni segment će u 'Noći muzeja' po prvi puta javnosti biti prezentiran u atriju Galerije umjetnina

'U ime Ja' naziv je umjetničke instalacije, čiji su središnji skulpturalni segment prema nacrtu likovnog umjetnika Gorkog Žuvele 2014. godine izradili radnici Brodosplitove radionice strojne obrade.

Tijekom četiri godine od njene izrade, umjetnik je s više kulturnih institucija nastojao realizirati postav instalacije u Zagrebu i Splitu. U tom periodu skulpturalni segment instalacije nikada nije napustio brodogradilište i brižno se čuvao u njegovom skladištu. Inicijativom Galerije umjetnina iz Splita kojoj su umjetnik i Brodosplit donirali instalaciju, skulpturalni segment će u 'Noći muzeja' 26. siječnja po prvi puta javnosti biti prezentiran u atriju muzeja. Bit će to i poticaj što skorijoj realizaciji cijele instalacije u istočnom dvorištu Galerije umjetnina.


Skulptura 'U ime Ja' izrađena je od čelika povišene čvrstoće, umjetnički je prikaz antene-komunikacijskog uređaja koji odašilje energiju u željnom smjeru. Inspiracija zvana 'škver' davnih je dana zahvatila Gorkog Žuvelu kada su u sklopu kiparske kolonije 'Art ljeto 1987.' izrađene skulpture 'Sve je more', 'Val' i 'Brod'.

- Želim reći da se u brodogradilištu može sve napraviti. Željezo me uvijek izaziva jer pruža mogućnosti koje ne mogu dovoljno problematizirati kroz rad u atelieru. Ogromna snaga valjka, masa željeza koja postaje podatna, motivi su koji pokreću rad na ovim skulpturama - rekao je tada splitski i hrvatski likovni umjetnik, profesor Gorki Žuvela (1946.)

Nedavno preminuli splitski umjetnik za života održao je više od 40 samostalnih izložbi, a njegovi su radovi u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, javnim ustanovama i crkvama te u privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Vaša reakcija na temu