Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dani kršćanske kulture: Pasionske tradicije Imotske krajine u crkvi Gospe od Zdravlja

Dani kršćanske kulture: Pasionske tradicije Imotske krajine u crkvi Gospe od Zdravlja

Međunarodna manifestacija održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka

U sklopu Dana kršćanske kulture, međunarodne kulturne manifestacije koja se održava već četrnaestu godinu zaredom, u srijedu u jutarnjim satima bilo je održano predavanje 'Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu'. U svečanom sakralnom ozračju Meštrovićevih Crkvina-Kaštilca, pod remek djelima Ivana Meštrovića – dvadeset i osam drvenih reljefa te pod skulpturom Raspeće Veliko – Zorana Jurić Šabić te Maja Šeparović Palada, više kustosice Galerije Meštrović, zajedno s dr.sc. Domagojem Runjom okupljenima su govorile o povijesti toga mjesta kao i o nastanku i okolnostima u kojima je Ivan Meštrović stvarao te spomenike kulture u drvu. U Kinoteci Zlatna vrata posjetitelji su imali prigodu pogledati dva dokumentarna filma o fra Iliji Barišiću, jednom od najstarijih hrvatskih misionara: Kimbulu – zaboravljeno središte Afrike i Ilija Barišić – od Rame do Konga. U večernjem dijelu splitskoga programa posjetitelji su mogli posjetiti dva sadržaja: u crkvi Gospe od Zdravlja održale su se pasionske tradicije Imotske krajine zajedno s jednim scenskim prikazom pod nazivom 'Uputi se tužna Mati'. Crkveni pjevački zbor Gospe od Anđela, glumci pasionske igre Muka Gospodina našega Isusa Krista te pučki pivači iz raznih župa imotskoga područja izveli su niz tradicionalnih korizmenih napjeva Imotske krajine kao i scenski prikaz pasionske igre Muke Kristove – ta se pasionska igra već više od dvadeset godina održava u Imotskom na blagdan Cvjetnice, uvijek privlačeći sve veći broj posjetitelja i poprimajući sve grandioznije oblike, uz sudjelovanje brojnoga puka i glumaca-amatera. Drugi večernji program petog dana manifestacije bio je posvećen susretu za mlade u organizaciji Hrvatskog nadzemlja, povodom objavljivanja knjige-intervjua pape Franje Bog je mlad. Gost predavač don Damir Stojić zajedno s mladima iz Hrvatskog nadzemlja na originalan je način govorio o Papi i njegovu odnosu prema mladima, o aktivizmu i angažmanu mladih u Crkvi pred više od 600 posjetitelja koji su dupkom ispunili veliku dvoranu nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Hrvatsko nadzemlje, koje od svog osnutka 2010. godine svaku treću srijedu u mjesecu privlači stotine mladih ljudi na svoje programe, svjedočeći tako o svojoj kvaliteti i uspješnosti, doista ima svoje zasluženo mjesto u okviru međunarodne manifestacije Dani kršćanske kulture. Taj originalni cjelovečernji program pod nazivom Bog je mlad glazbeno je animirao VIS mladih Aurora.

Šestog dana manifestacije, 22. ožujka, u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati bit će održana projekcija crno-bijelog igranog filma Ljiljani u polju. Za ulogu u ovom filmskom klasiku prvi je put u povijesti dodijeljen Oscar glumcu afričkoga podrijetla, Sidneyju Poitieru.

U palači Milesi s početkom u 19 sati održat će se program pod nazivom 'Buđenje gospođice Prim' – tribina i susret s autoricom Nataliom Sanmartin Fenollera. Ovu tribinu sa španjolskom gošćom moderirat će Katarina Matijaca, glavna urednica portala Žena vrsna.

U Dubrovniku peti dan manifestacije obilježit će projekcija igranog filma Priznajem (I Confess) redatelja Alfreda Hitchcocka. Projekcija će biti u Kinu Visia s početkom u 20 sati.

Peti dan manifestacije i u Šibeniku će biti posvećen filmskoj projekciji: u biskupskoj dvorani s početkom u 19 sati posjetitelji će imati priliku pogledati dokumentarni film 'Blažena Ozana Kotorska'.

 

Vaša reakcija na temu