Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvorena izložba 'Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka'

Otvorena izložba 'Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka'

Manifestacija se održava u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka

Veleposlanik Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj.e. g. Eduardo Aznar, 19. ožujka 2018. u palači Milesi svečano je otvorio izložbu 'Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka', koja se održava u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture. Riječ je o izložbi fotografija skulptura iz fundusa španjolskog Nacionalnog muzeja skulptura u Valladolidu, muzeju koji sadrži najveću zbirku baroknih skulptura velikih majstora kao što su Gregorio Fernández, Juan Martínez Montañés, Alonso Cano, Pedro de Mena i Luis Salvador Carmona. Postav izložbe 'Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka', koja se u organizaciji Veleposlanstva Španjolske u RH održava u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture i koju posjetitelji imaju prigodu pogledati do 27. ožujka svaki dan od 10 do 19 sati, sastoji se od fotografija nekih od najznamenitijih baroknih sakralnih skulptura koje čine jedan od stupova španjolske kulturne baštine. U popodnevnim satima posjetitelji splitskog programa imali su predavanje i neobičan obilazak u organizaciji ICHTIS Travela i studenata KBF-a u Splitu, polaznika kolegija Biblijska putovanja kod profesora dr.sc. Domagoja Runje.

U programu pod nazivom 'Grob – prijelaz preko Crvenog mora' bilo je riječi o načinima ukapanja i religijskim obredima vezanima uz smrt. Ta tema koja se provlači kroz cijelo Sveto pismo, snažno odjekuje u kršćanskom kultu i kulturi, pa tako i u povijesti i kulturi grada Splita. U Kinoteci Zlatna vrata ovogodišnji bogati filmski program nastavio se projekcijom igranog filma Bog ipak postoji 2. Temeljena na nekim stvarnim sudskim procesima pokrenutima protiv nastavnika i javnih djelatnika zbog vjerskih uvjerenja, ova drama donosi priču srednjoškolske profesorice povijesti i njezine osobne, medijske i sudske borbe da obrani svoje pravo na iznošenje osobnih vjerskih uvjerenja i u javnosti.

Peti dan manifestacije Dani kršćanske kulture, 21. ožujka, započet će u 11 sati s predavanjem u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu pod nazivom 'Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu'. Predavanje će održati Zorana Jurić-Šabić i Maja Šeparović-Palada, obje više kustosice Galerije Meštrović, zajedno s dr. sc. Domagojem Runjom, prodekanom za nastavu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata bit će projekcija dvaju dokumentarnih filmova, 'Kimbulu – zaboravljeno središte Afrike', te 'Ilija Barišić – od Rame do Konga' koji dokumentiraju životni put i misionarsko djelovanje fra Ivice Barišića, jednog od najstarijih hrvatskih misionara. U 20 sati u crkvi Gospe od Zdravlja održat će se pasionske tradicije Imotske krajine pod nazivom 'Uputi se tužna Mati' u kojoj će sudjelovati glumci pasionske igre Muka Gospodina našega Isusa Krista iz raznih župa imotskoga područja zajedno s crkvenim pjevačkim zborom Gospe od Anđela. Bogat splitski program petog dana manifestacije zaključit ćemo u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu gdje će se s početkom u 20.30 sati održati program 'Bog je mlad' - susret za mlade u organizaciji Hrvatskog nadzemlja povodom objavljivanja knjige-intervjua pape Franje 'Bog je mlad'. Gost predavač bit će mr.sc. don Damir Stojić, a sudjelovat će mladi iz Hrvatskog nadzemlja, dok će program glazbom popratiti mješoviti zbor mladih 'Krstitelj' iz župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku.

U Dubrovniku u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će predavanje 'Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti' te predstavljanje knjige prof.dr.sc. Ivice Žižića 'Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi'. U programu će sudjelovati autor knjige i don Ivica Pervan, a glazbeno će popratiti VIS mladih iz župe sv. Spasa.

U šibenskoj katedrali petog dana manifestacije započet će program Kvaranta ore: 'Smiluj mi se Bože' u šibenskom napjevu, blagoslov s Presvetim te misa s prigodnom propovijedi i pjevanim povečerjem koji će se održavati svakog dana do subote 24. ožujka s početkom u 17.30 sati. Po završetku toga programa u 19 sati, također u katedrali uslijedit će korizmeni koncert 'Križu, daj nam ti milosti' muškog vokalnog sastava Delmati iz Solina pod ravnanjem Blaženka Juračića, te uz naracijsku pratnju Marine Čapalije.

Vaša reakcija na temu