Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA RADOVA U ŠALICAMA Davor Banovac: Na pjeni od kave mogu nacrtati koga god poželim!

FOTOGALERIJA RADOVA U ŠALICAMA Davor Banovac: Na pjeni od kave mogu nacrtati koga god poželim!

Mislim da sam jedan od rijetkih na svijetu koji crta portrete na pjeni

Barmen Davor Banovac u ugostiteljstvu je preko 20 godina te je svoj zanat brusio u mnogim splitskim barovima i restoranima, ali se ujedno radi i o samoukom umjetniku. Oduvijek je, kaže nam, nešto stvarao rukama - na platnu, zidovima, u glini, drvu...  A nama posebno zanimljivo je što kao 'platno' koristi i...

- Na pjeni od kave mogu nacrtati koga god poželim. Počeo sam oslikavati kavu kao što to radi većina latte artista, to su bili laki motivi srca, lovorike, ali ništa nije bilo vezano za 'ozbiljniju' umjetnost. Shvatio sam da se umjetnost može primijeniti na bilo kojoj podlozi i krenuo sam oslikavati pjenu kao što to radim na papiru i uspjelo je - priča nam Davor i otkriva omiljenu 'facu' koju je stavio u kavu.

- Najdraži rad za sada mi je Eminem, on je zadnji kojeg sam napravio i ispao je točno onako kako sam planirao. Zaigrao sam se sjenama, kontrastima i pjenom koja je dala 3D efekt.

Davor osim na pjeni crta na papiru i zidovima, ali kaže kako se radi o potpuno dva različita posla.

- Na svim podlogama imate vremena koliko hoćete, detaljima se možete posvetiti sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni. Ovisno o teksturi mlijeka, na pjeni imate od 5 do maksimalno 10 minuta za izradu portreta. Što si napravio, napravio si, a najbolje ste se uvjerili sami kada sam pisao 'Dalmatinski portal', sve smo morali obaviti u samo nekoliko minuta. Slova i logotipi su mi veći problem od samog slikanja, vjerojatno jer to znam bolje raditi - priča nam Banovac.

Otkriva i da prolije litre kave dok ne dođe do savršenog rada.

- Prije sam prolijevao jedno desetak kava, danas je šteta nešto manja, prolijem jednu do dvije. Da bude jasno, ne prolijem kavu već je popijem, ha, ha. Latte art razvio se u Italiji, proširio se u Ameriku, a sada je ova tehnika zaludila cijeli svijet. Danas gotovo svaki barista zna reprezentativno poslužiti kavu, ponuditi nešto više od obične kave. Koliko znam, ima jedan tip u Americi da se bavi sličnim crtanjem, ima puno onih koji pokušavaju nacrtati, ali mislim da sam jedan od rijetkih na svijetu koji crta portrete na pjeni. Ima jedna cura iz Izraela koja radi 3D art, istaknula se svojim talentom, a tome se i ja nadam. Mislim da ću s vremenom još puno naučiti i truditi se dovesti svoj talent do savršenstva, a to se može samo vježbom i trudom.

Rijetki gosti caffe bara City Box, u kojem Davor radi, znaju za njegov talent, ali...

- Volim poslati neki svoj rad našim gostima, ostanu začuđeni kada dobiju takvu kavu. Naravno, pitaju zašto svaka nije oslikana baš portretom, ali za moj rad treba vremena, strepljenja, a uz to sam veliki perfekcionist, ne vjerujem da bi gosti čekali toliko dugo dok ja ne budem skroz zadovoljan - navodi splitski barist koji svoj posao ne bi mijenjao nizašto.

- Ugostiteljstvo je moja prije svega ljubav, a onda je i posao. Radim preko 20 godina, promijenio sam restorane, kafiće, disco klubove, ali sam uvijek ostao u ovom poslu. Kavi se uvijek vraćam, ona mi je vječna inspiracija i o njoj uvijek imam nešto naučiti.

Zaključili smo kako je Davor pravi sretnik jer se rodio u gradu gdje je kava svetinja.

- Istina, u Splitu će uvijek biti posla za mene, a pogotovo što svoj talent pokazujem na kavi, omiljenom napitku Dalmatinaca. Svakom gostu je lijepo dobiti nešto lijepo. Idući koji će doći u šalicu kave bit će svakako Mišo, Oliver i Dino, dijete sam 80-ih tako da ću inspiraciju pronaći u likovima s kojima sam odrastao.

Vaša reakcija na temu