Djeca iz Splita izvela svoj prvi performans

Djeca iz Splita izvela svoj prvi performans

Drugaši su u Noći muzeja ispred Salona Galić imali ekološki osviještenu izvedbu...

Drugaši splitskih osnovih škola su u Noći muzeja ispred Salona Galić izveli ekološki osviješten performans po uzoru na izvedbe splitskog umjetnika Milana Brkića.

Riječ je o performansama u kojima umjetnik skače na kutiju na kojoj je naznačen pojam koji simbolizira neku negativnost koje umjetnik skokom izražava vrstu individualnog protesta. 

Vodeći se akcijom navedenog umjetnika, učenici su preko tjedna analizirali društvene čimbenike koji utječu na onečišćenju okoliša. Kroz dvije diskusije došli, svatko za sebe, do onih koji najviše onečišćuje okoliš njihova grada. Navedeni termin učenici su naznačili na kutiji te kao dio malog upozorenja i protesta protiv 'glavnog' zagađivača organizirano skočiti. Skok kao fizički čin i metaforički trebao bi utjecati na društvo (publiku),  kako su sama djeca rekla: 'Probuditi ljude i upozoriti na opasnost!'.

Nakon performansa održana je radionica na kojoj su svi besplatno mogli sudjelovati. Djeca su se na radionici upoznata s neobičnom likovnom tehnikom intervencije na fotografiji. Dio analize navedene tehnike izvršen je na radovima Jelene Remetin čija je izložba za vrijeme radionice bila postavljena u Salonu Galić. Umjetnica usamljenim mjestima slikarskim intervencijama na digitalnim fotografijama mijenja atmosferu. Vodeći se tom Jelenimon tehnikom, djeca su intervenirati i mijenjati umjetnikovo lice. 

U radionici do vizualnog razmišljanja i razvoja likovnog jezika učenika su vodila djela Josipa Botterija, Vinka Barića, Marka Goluba, Petra Grimania, Srećka Žitnika, Edvina Dragičevića, Andreje Muse, Momčila Goluba, Luke Duplančića, Hrvoja Peruzovića, Vice Tomasovića i Marina Baučića, članova HULU-a.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare