Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dom mladih kao društveno-kulturni centar realiziran kroz civilno-javno partnerstvo

Dom mladih kao društveno-kulturni centar realiziran kroz civilno-javno partnerstvo

Miranda Veljačić i Dinko Peračić predstavit će različite modele korištenja prostora u kojima se potiče i razvija kulturna i društvena scena

Platforma Doma mladih poziva na predstavljanje projekta 'To trebamo - to radimo' s kojim se Hrvatska predstavlja na 15. Venecijanskom bijenalu 2016. godine. Predstavljanje će se održati u utorak, 25. listopada, s početkom u 18 sati u amfiteatru Doma mladih, a nakon same promocije projekta otvorit će se rasprava o mogućnostima razvoja modela civilno-javnog partnerstva kroz okvir društveno-kulturnog centra na primjeru Doma mladih u Splitu. 

Kako bi se stručna i šira javnost upoznala s projektom, autori Miranda Veljačić i Dinko Peračić predstavit će različite modele korištenja prostora u kojima se potiče i razvija kulturna i društvena scena i programi.

Autori Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj projektom prikazuju višegodišnji rad na izgradnji suvremene kulture i prostora koje ta kultura treba. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju napuštenih građevina koje se nalaze u tri grada – bivše tvornice Jedinstvo u Zagrebu koja okuplja POGON i niz drugih organizacija nezavisne kulture i mladih, H zgradu u kompleksu Benčić u Rijeci koja se priprema za Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dom mladih u Splitu. 

Ovom prilikom predstavit će i knjiga koja je dio projekta, u kojoj je elaborirana arhitektonska metoda rada na ovim projektima i opisan kulturni kontekst unutar kojeg ona nastaje. Također, razgovarat će se i o novim modelima za djelovanje unutar šireg društveno-političkog konteksta i važnosti razvoja modela civilno-javnog partnerstva kroz okvir društveno-kulturnog centra kao odgovora na transdisciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i drugih polja društvenog djelovanja u lokalnoj zajednici. 

Prilike za financiranje ovakvih modela suradnje i novih hibridnih modela upravljanja otvaraju se kroz Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali', kroz natječaj za društveno-kulturne centre čime se Splitu otvaraju mogućnosti za unapređenje suradnje lokalne samouprave i organizacija civilnog društva kroz model civilno-javnog partnerstva koji doprinosi demokratizaciji jedinica lokalne samouprave i ustanova u kulturi i inkluziji socijalno isključenih skupinama.

Vaša reakcija na temu