Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Fenomenalna pričiginska večer: Splitski glazbenici nabrajali anegdote iz 80-ih godina, amfiteatar odzvanjao smijehom

Fenomenalna pričiginska večer: Splitski glazbenici nabrajali anegdote iz 80-ih godina, amfiteatar odzvanjao smijehom

Nije nedostajalo emocija, posebno dirljivo bi bilo kad bi se spomenuo Dino Dvornik

Pun amfiteatar Doma mladih uživao je povratku u najsjajniju eru splitske glazbene scene kroz koji su ih vodili  Gibonni, Marinko Biškić, Giuliano Đanić, Boris Hrepić Hrepa, Goran Karan i Damir Trogrlić Was. Na temu 'Gitara u ruci, glava u torbi - demo bendovi osamdesetih' kroz nezaboravno toplu i duhovitu večer vodio je Ivo Anić. Bilo je to doba kada je u Splitu bilo nekoliko stotina demo bendova, a iz svake garaže je odzvanjala glazba.

Cijelu večer koja je trajala najduže na Pričiginu, a proletjela je u hipu, odzvanjao je amfiteatar smijehom i pljeskom. Nije nedostajalo emocija, posebno dirljivo bi bilo kad bi se spomenuo Dino Dvornik. Publika bi dugo spontano pljeskala na spomen njegovog imena i tako nekoliko puta, nije sramota bila ni pustiti suzu zbog splitskog glazbenog velikana. 

Prvi je zaronio u prošlost Marinko Biškić, punker koji je svoju posebnost i inovativnost pretočio u umjetnost stvaranja čokolade. 

Prisjetio se nastupa na Brdima gdje su on i Belan bježali pred razjarenim agresivcima. Gušila se publika od smijeha dok je pričao o dogodovštinama. Od cipelarenja ga je spasio poznanik Špiro koji je uletio s fićom.

- Do tad su me prebili nekoliko puta, tek tako, to su te vedre 80-e i nostalgija. Kad danas čujem agresivna mladost, stanem i začudim se. Molim? Pa moga sina nije još nitko pretukao - duhovito se osvrnuo.

Onda je ozbiljno dodao da se u Splitu i danas tuku različiti, kao i onda.

- Ljudi ne vole različite, ali kad imate ovakvu ekipu, sve je lijepo. Pamtim to vrime kao lipo vrime druženja i glazbe. Nastup Azre u mjesnoj zajednici Gripe ću pamtiti uvik. Johnny je tada pozvao Belana na binu da zapivaju skupa,  a nama je to bilo ka da smo dobili Oscara -prisjetio se.

Potom je zaključio svoju priču u duhovitom tonu:

- Nemojte me krivo shvatiti, nije sve tako crno na Brdima, iako je i Kerum tamo počeo, a i on me malo zavio u crno.

Na kraju ga je Ivo Anić zasuo brašnom, onako kako je Biškić nekada radio.


Raspoloženo je nastavio i Boris Hrepić Hrepa prisjećajući se svojih blues početaka, Daleke obale i sviranja po garažama. Jedna od anegdota vezanih za potragu prostora je i kada im je tadašnja vojska u Lori rekla da napišu neku pjesmu za mornare.

- Zvali su nas nakon nekoliko dana i rekli da im se ne sviđa baš, tužna je i borbena, pa nema više rata. Izabrali su 'Sve bi seke ljubile mornare' i tako je Magazin dobio prostor - nasmijavao je neprestano Hrepić.

Poručio je mladima da ne odustaju od onoga što vole.

- Mater mi se nekidan sitila kako mi je govorila kad sam imao 17 godina da upišem tehnički fakultet i nađem posao u škveru. Škver je budućnost. Ja sam joj rekao da ne bih, da ću jednog dana na jugu Amerike svirati blues s crncima - prisjetio se.

Da je u Splitu 80-ih bila izuzetna glazbena generacija iznio je Karan.

- To je bila najbolja generacija, talentirana, tko god se uhvatio instrumenta, uspio je - kazao je.

Zafrkavao je Gibonnija da je tih godina u natjecanju bendova za snimiti ploču Osmi putnik tijesno pobijedio Crnu udovicu zahvaljujući vatrogascima.

- Imali su otvorenu vatrogasnu liniju koja je imala pristup telefonskoj vezi. Fala vatrogascima, bome su užgali jednu lipu vatru - vedar je bio Karan.

Na tom albumu Karan je otpjevao back vokale. Vjerojatno još odzvanja smijeh u Domu mladih zbog prepričavanja nastupa na 'playback'.

Inspirativan je bio i pjesnik Damir Trogrlić Was, a u to doba Split je ugostio i Dire Straits na Gripama.

Za kolege glazbenike pored sebe je istaknuo da su dali najviše glazbenoj sceni i da su i danas preženca.

Skromnost, jednostavnost i duhovitost jednako je krasila i 'porinovca' Gibonnija. Vratio se Gibo u daleku srednjoškolsku prošlost i prvog benda, svojih prvih kolega i pjevača Prle koji je na spolovilo tetovirao For Lady. U tom vremenu, kaže, Prle je bio frajer, a Gibonni je nasmijavao šaleći se na svoj račun.

- Ja sam bio tužan kako nitko ne razumi moje riči - pljeskalo se i pljeskalo jednom od najvećih splitskih umjetnika.

Nakon te avanture, upao je u drugi bend kao zamjena Predragu Luciću i potom je došao Osmi putnik odakle je sve krenulo.

- Split se razlikovao od drugih gradova. Nije imao svoj jedan zvuk kao ostali, nego pojedince s različitim i svojim zvukovima. Mi smo jedan drugome pisali tekstove, posuđivali instrumente, članove benda... To je bilo prijateljstvo koje je drugima vjerojatno nepoznato - naglasio je.

A kako se tek publika smijala kada je govorio da mu je otac pisao pisma Dijani Dvornik, bila je to, kaže platonska ljubav.

- Nije Boris poslije dao da se bace, govorio je da su lipa - ispaljivao je srčano Gibo.

Ili kad se prisjetio da ga je Dino Dvornik pitao imao li filter za smotat joint, a kako Gibonni nije imao, Dino je od one kartice za žiro račun izvadio plastiku i iskoristio je za pušenje.

Kraj večeri pripao je Giulianu. O kakvom se momku radi možda najbolje govori činjenica da danas potpomaže mlade demo bendove, a najveći dio svojih angažmana usmjerio je u humanitarne svrhe.

- Dobri duh Splita - predstavio ga je Anić.

On se prisjetio puta na gažu u Hercegovinu, nastup se nije dogodio zbog nestanka struje, ali su se izvrsno proveli do povratka kada im je pukla guma na Stojadinu 'posuđenom' od oca jednog člana benda.

Vaša reakcija na temu