Foto: Studio Testudo FMFS: Dječaci koji postaju džihadisti i Grk koji uživa u tuzi

FMFS: Dječaci koji postaju džihadisti i Grk koji uživa u tuzi

Redatelj filma 'O očevima i sinovima' je zbog njegova snimanja više od dvije godine proveo s obitelji Abua Osame, borca Al Nusre

Centralni naslov u današnjem programu 11. Festivala mediteranskog filma Split je sirijsko-libanonski dokumentarac 'O očevima i sinovima' za kojeg je Talal Derki dobio priznanja diljem svijeta, između ostalog i nagradu žirija na Sundanceu. 

Film se prikazuje u Ljetnom kinu Bačvice u 21.30 sati, a redatelj je zbog njegova snimanja više od dvije godine proveo s obitelji Abua Osame, borca Al Nusre, u malom selu na sjeveru Sirije. Fokusirao se na dječake koje od malih nogu pripremaju da krenu stopama svojih očeva i postanu džihadisti.

U kinoteci Zlatna vrata u 19 sati prikazuje se komedija 'Sažaljenje', koja nastavlja niz odlično prihvaćenih filmova 'čudnog grčkog vala' na FMFS-u. Redatelj Babis Makridis donosi priču o muškarcu čija supruga je u komu, no osjećaj iznimne žalosti počeo se pretvarati u zadovoljstvo.

'Mezostajun' je eksperimentalno-dokumentarna 'Ješka' koja će se prikazati na Bačvicama, a u kojoj redatelj Ivan Ramljak istražuje razlike između ljetnog i zimskog života u mediteranskom gradu te ulogu javnih prostora u životu ljudi ovisno o dobu godine. Program u Zlatnim vratima kreće filmom 'Gdje se vrabac skriva kad je hladno' kojeg potpisuju Denis Lepur i Marko Stanić, a u filmu o tinejdžeru koji je suočen sa strahovima, frustracijama i izazovima odrastanja, glumi i Judita Franković.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare