Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Dobitnici rektorovih nagrada uputili Sveučilištu u Splitu čestitke za 50. rođendan, otkrili i što ga čini posebnim
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

FOTO/VIDEO Dobitnici rektorovih nagrada uputili Sveučilištu u Splitu čestitke za 50. rođendan, otkrili i što ga čini posebnim

Stipan Janković i Šimun Anđelinović, kojima je dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus, ukazali su na značaj ove institucije

U okviru proslave Dana Sveučilišta u Splitu i obilježavanja 50. obljetnice osnutka prof. dr. sc. Dragan Ljutić dodijelio je počasna zvanja professor emeritus profesorima doktorima Stipanu Jankoviću, Šimunu Anđelinoviću i Ivanu Paviću. Dodijeljene su ujedno rektorove nagrade, priznanja dobitnicima likovnog natječaja 'U librima Marulovim' kao i pehar za najuspješniju sastavnicu na Unisport natjecanjima te priznanja sveučilišnog Studentskog zbora. 

'Ovo je svojevrstan sastanak Sveučilišta u Splitu uoči sutrašnje svečane sjednice Senata u HNK-u, i to u cijelom nizu događanja kroz ovaj tjedan. Mislim da smo na pravi način obilježili 50. obljetnicu.

Svi djelatnici daju sve od sebe kako bismo bili što bolji i kako bi naši studenti znali da studiraju na vrlo respektabilnom sveučilištu. To najbolje dokazuje podatak da je po najnovijoj svjetskoj rang-ljestvici Times Higher Education smješteno između 201. i 300. mjesta, a lani je bilo između 401. i 600,', istaknuo je rektor. 

Stipan Janković koji sada nosi titulu professora emeritusa, najvećeg stupnja u akademskim zvanjima, ukazao je na nevjerojatnu koincidenciju kako je njegovo djelovanje na Sveučilištu staro koliko i ono samo. Počeo je, naime, djelovati još 1974. te još uvijek djeluje kao savjetnik rektora pri Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija. 

'Tijekom pet desetljeća dao sam maksimalno od sebe. Institucija je napredovala od malog broja entuzijasta kojih je bilo još od 60-ih godina prošlog stoljeća, osobito nakon osamostaljenja Hrvatske. Od tih nekoliko entuzijasta - koji su bili i društveno-politički radnici i nastavnici ovog fakulteta te ugledni šefovi odjela tadašnje splitske bolnice - Sveučilište u Splitu došlo je do oko 2000 zaposlenih, 17 sastavnica, od kojih je 13 samostalnih fakulteta. Svojim je rejtingom zauzelo visoka mjesta na svjetskim listama, počevši od prestižne Šangajske liste pa do zapadnih.

U naznakama su sjajni projekti, napravljen je kampus, sastavnice su dobile svoje prostore, uglavnom su dobro ljudski kapacitirane... Spomenimo i projekt koji je pripremljen za modularni istraživački modul, financijski težak preko 40 milijuna eura. Nedavno se i MedILS pridružio Sveučilištu kao njegova perjanica koja se još kompletira. Ono će zasigurno i dalje rasti te postajati još renomiranije', konstatirao je profesor Janković. 

Šimunu Anđelinoviću, profesoru Medicinskog fakulteta, specijalistu sudske medicine i patologije te nekadašnjem rektoru, posebna je čast što mu je titula professora emeritusa dodijeljena baš na jubilarnu obljetnicu. Stava je kako je kroz protekla desetljeća Sveučilište u Splitu ostavilo snažan impakt na našu sredinu. 

'Vjerujem i da je budućnost Splita kao i naše regije direktno povezana sa školovanjem mladih ljudi i pružanja prilike da iskažu svoje talente. Paralelno, smatram kako iz teoretskog rada trebaju prijeći u tvrtke koje će ponovno biti povezane sa Sveučilištem. Potrebno je stvarati poduzetničku klimu koja može biti zamašnjak razvoja', naznačio je. 

Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, jedan je od dobitnika rektorovih nagrada za proteklu akademsku godinu. 

'Mislim da je ovo dobar smjer kojim se studentima pokazuje da se vrednuju njihovo znanje koje skupljaju tijekom cijele akademske godine skupljaju i rad. Time će ih se zasigurno poticati da budu izvrsni u znanosti, u onome što studiraju i rade', naglasio je.

Uz Jerka Šarića, pred našu kameru stali su dobitnici Bruno Putnik, Dražen Barić, Karla Vrkić, Ema Pivac, Anamarija Odak i Rea Kovačić. Uputili su čestitke Sveučilištu u Splitu za 50. rođendan te otkrili što ga čini posebnim. Pogledajte video!

@dalmatinskiportal Dobitnici rektorovih nagrada uputili su Sveučilištu u Splitu čestitke za 50. rođendan, otkrili i što ga čini posebnim @University of Split #sveucilisteusplitu #split #studenti #rektorovanagrada #fyp original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu