FOTOGALERIJA: Novootvoreni Museum Bar HiSTory donosi priču od antike do Ultre

FOTOGALERIJA: Novootvoreni Museum Bar HiSTory donosi priču od antike do Ultre

Postavili su zid posvećen osobama koje su obilježili grad, počevši od Miljenka Smoje, Luke Kaliterne, Dina i Borisa Dvornika...

Uvala Bačvice bogatija je za Museum Bar HiSTory, novi beach bar i restoran, u kojem ljubitelji koktela, opuštanja i dobre spize mogu uživati tijekom cijelog dana. Poseban po svom muzejskom uređenju HiSTory 'priča' povijest našeg kraja.

- Ideja za uređenjem prostora rodila se mojim zanimanjem za povijest i antikvitete. Naziv je bio logičan slijed jer ovaj lokal nosi jedinstvenu priču našeg podneblja, dok mi je moj prijatelj Robert Pauletić dao ideju da HiSTory u svom imenu dobije dva velika slova u znaku Splita - priča nam jedan od vlasnika lokala Joško Rajčić. 

Dodaje da posjetiteljima nude više od same ugostiteljske ponude, a to je muzejski dio lokala kroz koji nas je proveo...

- Dioklecijan je odabrao ovo podneblje za svoj ljetnikovac iz kojeg nikada nije otišao. Želim svim turistima objasniti zašto je Split raj na zemlji već 1700 godina. Imamo savršenu klimu, hranu i piće. Kako volim starine, odlučio sam svoju kolekciju izložiti u našem malom muzeju, sve od antike, srednjeg vijeka, uskoka, a onda završavamo Ultrom, odnosno nekom novijom poviješću. Tako imamo zid posvećen Hajduku, gdje prikazujemo jedinstvenu navijačku priču i našu ljubav prema klubu. Nadalje smo postavili zid posvećen osobama koje su obilježili naš grad, počevši od Miljenka Smoje, Luke Kaliterne, Dina i Borisa Dvornika,... U vitrini imamo mačeve, kubure, pištolje, pehare i druge razne antikvitete, pokraj nje nalazi se stari pijano, umjetničke stolice napravljene od otpada, singerice, stare vage i još puno detalja koji pričaju neku svoju štoriju - kazuje nam Joško koji nas potom dovodi do vanjskog dijela HiSToryja gdje se nalazi simbol Dalmacije.

- Sveti naš tovar sa šalom Hajduka. Tu turistima ispričam kako su u patrijarhalnom odgoju sinovi dobivali vrijednu plodnu zemlju u dalmatinskoj Zagori, a kćeri onu najlošiju zemlju uz more. Kada im kažem da su sada ove uz more vrijedne milijune, oni se smiju. Još jedna zanimljivost su šankovi napravljeni od starih tračnica, a imamo i kuhinju iz Drugog svjetskog rata koju su vukli konji. Zamislite da nam ona može prepričati svoj životni vijek - sjetno će kolekcionar i vlasnik koji kaže da su stranci oduševljeni onim što zateknu.

- Drago mi je da sam ispunio svoj san i otvorio nešto na ponos gradu koji bi trebao biti centar Mediterana, ali nažalost to nije zbog političara - zaključio je.

Kažimo još kako u svojoj ponudi imaju brojna mesna i riblja jela uz moto 'Ako nije dobro, nećete platiti'. Također, ne naplaćuju ulaz u muzej te planiraju organizirati popodnevne beach partyje što smatraju da nedostaje u ponudi grada.

- Radit ćemo i zimu, želimo da ovo mjesto bude idealno za bijeg od stresa i gužve, da svi naši Splićani mogu dovesti svoje društvo i uživati u ispijanju omiljenog napitka. Tu je i dječji trampolin kako bi se i najmlađi mogli zabaviti - zaključio je Rajčić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare