Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić FOTOGALERIJA Robert Kurbaša i Renata Lovrinčević Buljan uživali u ulozi Dioklecijana i Priske

FOTOGALERIJA Robert Kurbaša i Renata Lovrinčević Buljan uživali u ulozi Dioklecijana i Priske

Svi posjetitelji imali su priliku upoznati se s delicijama koje su jeli prvi Splićani

U sklopu ovogodišnje manifestacije 'Dani Dioklecijana' u petak se održao i projekt 'Noći Dioklecijana' na Peristilu koju je otvorio Tonći Glavina, ispred ministarstva turizma. Poručio je posjetiteljima neka uživaju u Hrvatskoj.

- Pozdravljam vas iz Splita, aktualnog šampiona Hrvatske u turizmu, ovdje je večeras prekrasno jer imamo priliku slaviti bogatu povijest i baštinu kojom se trebamo dičiti. Imamo priliku vidjeti kako se nekada živjelo na trgu, jednom od rijetkih u svijetu koji prezentira kako se živjelo u davnoj prošlosti. Snimite puno fotografija, ispričajte puno priča, dijelite ih prijateljima i rođacima, vratite nam se opet idućih godina - poručio je Glavina.

Potom su glavnu riječ preuzeli glumac Robert Kurbaša i bivša missica te fitness instruktorica Renata Lovrinčević Buljan kao ovogodišnji Dioklecijan i Priska. Kurbaša je kazao kako je prošlo 1700 godina otkako je izgradio palaču i da mu je drago ćuti da nam donosi dobre pineze. Zahvalio se i što su mu vratili ključeve na neko vrijeme.

- Obeća san u zagrobnom životu da neću držati političke govore i da ovdje vrijedi samo jedno pravilo, jedan zakon, a to je kruva i igara - poručio je Dioklecijan, a Priska se obratila narodu i poslala im poruku kako će i oni sutra biti dio prošlosti...

- Zato se potrudite biti onaj dio koji se pamti po dobru. Ova godina iznjedrila je igrače u balunu, a ja zastupam onu poznatu izreku 'u zdravom tijelu zdrav duh' - zaključila je fitness instruktorica i poručila 'neka igre počnu'.

Organizator manifestacije Tonči Šundov pripremio je bogat program koji je uključio ples s vatrama, akrobatski show, rimsku stražu i legiju, borbe gladijatora i revijalni nastup splitskih gladijatorica. Akteri spomenutog programa bili su pjevački zbor Srdelice, rimska straža u koreografiji Ivana Vatavuka, DNF team, Crowd Control koji su izveli akrobatsko vatreni show, Music talents show Teane Kovačević. Održao se i rimski nogomet u organizaciji udruge Gaj Laberije u kojem su Delmati pobijedili Rimljane 4:2. Kažimo još kako su posjetitelje kroz večer vodili Ines Nosić i Marko Šiklić, a dizajner Igor Djuga pobrinuo se za stajling cara i carice.

- I ove godine 'Noći Dioklecijana' pokazale su zašto su top manifestacija koja na originalan način oživljava povijest našeg grada. Vidim da to uvijek rado prihvaćaju domaći i strani posjetitelji kao jednu tradicionalnu priredbu te ih je lijepo bilo vidjeti odjevene u toge i s vjenčićima na glavi. Vjerujem kako smo na najbolji način prezentirali i promovirali Dalmaciju, ali i cijelu Hrvatsku - zaključio je Šundov.

Po završetku programa na Peristilu, Dioklecijan i Priska su se oprostili od građana, a druženje se nastavilo u Podrumima uz delicije iz antičkog vremena. Svi posjetitelji imali su priliku upoznati se s delicijama koje su jeli prvi Splićani uz degustaciju jela i pića. 

Vaša reakcija na temu