Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press FOTOGALERIJA Zajednica tehničke kulture grada Splita sudjelovala na Festivalu znanosti 2024.

FOTOGALERIJA Zajednica tehničke kulture grada Splita sudjelovala na Festivalu znanosti 2024.

Pogledajte kako je bilo

Ovaj tjedan (od 22. do 27. travnja 2024.), diljem RH, posvećen je Festivalu znanosti 2024., u sklopu kojega se održava mnoštvo zanimljivih radionica, predavanja i aktivnosti posvećenih znanosti i umjetnosti, na temu 'Inteligencija'. Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Tijekom šest dana održavanja, na različitim lokacijama u gradu Splitu i okolnim mjestima, odvijat će se veliki broj različitih aktivnosti, poput predavanja, radionica, prezentacija, izložbi, pokusa, tribina, okruglih stolova...

U navedeni Festival uključila se i Zajednica tehničke kulture grada Splita te je u suradnji s Osnovnom školom 'Spinut' za učenike navedene škole organizirala radionice modeliranja 3D olovkom i robotike.

Na radionici modeliranja 3D olovkom učenici su upoznali tehnologiju za 3D modeliranje, mogućnosti primjene i postupke pri korištenju iste te su pomoću 2D predložaka oblikovali 3D modele i tako razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije!

Modelirali su obične naočale, naočale s krunom, pandu, helikopter, zrakoplov, držač za ubruse i leptira. Na radionici je sudjelovalo 19 učenika četvrtih razreda.

Sljedeća održana radionica je radionica robotike, u kojoj su učenici programirali u mBlocku i na taj način pokretali robote mBot2. Osim osnova programiranja blokovima, naučili su programirati i robotski senzor za izbjegavanje prepreka. Na radionici robotike sudjelovala su 24 učenika petih razreda.

Sve prisutne su pozdravili tajnik ZTK grada Splita, Tomislav Nikolić i pedagoginja škole domaćina, Fadila Zoranić, a radionice je održala Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica ZTK grada Splita uz asistenciju Zorana Kneza, astronoma-animatora Zvjezdanog sela Mosor.

Vaša reakcija na temu