Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gradsko kazalište lutaka Split u novoj će sezoni izvesti pet premijernih i sedam repriznih naslova

Gradsko kazalište lutaka Split u novoj će sezoni izvesti pet premijernih i sedam repriznih naslova

Izvedba 'Tri praščića', prve ovosezonske premijere, održat će se 24. rujna

U sezoni 2016./2017. Gradsko kazalište lutaka Split izvest će pet premijernih i sedam repriznih naslova, a organizirat će i Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić', ciklus koncerata 'Jazz u veljači' i reviju 'Ljetno kazalište za djecu'.

Sezona započinje gostovanjem predstave 'Ukradeno sunce' u Zagrebu, u programu 49. Međunarodnog festivala PIF. Predstava autorice i redateljice Tamare Kučinović, po motivima basne - poeme Korneja Čukovskog, na programu festivala je 16. rujna i u konkurenciji za jednu od nagrada ovog najstarijeg i najuglednijeg lutkarskog festivala u Hrvatskoj.

Prva ovosezonska premijera je predstava - pričaonica 'Tri praščića' koju GKL radi u suradnji s Teatrom Poco Loco iz Zagreba. Teatar Poco Loco je poznat po projektu 'Pričam ti priču' unutar kojeg su postavili niz naslova u specifičnoj i već prepoznatljivoj formi izlaganja bajki, uz glazbu uživo, animacije na grafoskopu i sudjelovanje djece iz publike. U suradnji s 'pocolocosima', ansambl GKL-a će u Splitu pričati 'Tri praščića', a premijera je zakazana za subotu 24. rujna 2016.

- Nakon premijere praščići kreću na gostovanja po školama i vrtićima, dok ćemo na velikoj sceni dovršavati drugu premijeru, autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića 'U zvijezde', koja će biti izvedena već 7. listopada 2016. Autori naše višestruko nagrađivane predstave 'Glazbatorij', ove sezone vraćaju se u GKL Split kako bi svojim osobenim rukopisom najmlađe pozvali na putovanje galaksijom - poručuju iz GKL-a.

Za djecu stariju, od 12 godina naviše, u koprodukciji s kazalištem PlayDrama GKL Split priprema predstavu 'Moje ime je Anne Frank', prema 'Dnevniku Anne Frank', u adaptaciji i režiji Elvisa Bošnjaka. U predstavi glume djeca u dobi do 12 do 16 godina, polaznici dramskog studija kazališta Playdrama, a premijera u GKL-u je 12. studenoga.

- Prvi dio sezone i kalendarsku godinu završavamo još jednom premijerom i to nastavkom kultne blagdanske predstave splitskih lutkara, 'Bijele kočije'. Prema motivima originalne predstave Davora Mladinova, nastavak bijele bajke će režirati glumica GKL-a Sanja Vidan, uz dramaturšku asistenciju Branka Ružića, a premijera je 3. prosinca - navode iz GKL-a.

Ovosezonski premijerni program završava na proljeće 2017., praizvedbom teksta Olje Savičević Ivančević 'Som na cilome svitu', nagrađenog prvom nagradom Natječaja Mali Marulić za najbolji dramski tekst. Predstavu će režirati Renata Carola Gatica.

- Do kraja sezone ostvarit ćemo i tri manifestacije: sedmi ciklus koncerata 'Jazz u veljači', zatim deseti, jubilarni Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, s predstavama u izboru selektora Tomislava Zajeca (5.-8. travnja 2017.) i za sam kraj, reviju '4. Ljetno kazalište za djecu' (lipanj/srpanj 2017.). Kako bismo osigurali dostupnost kazališta svoj djeci, i ove ćemo sezone gostovati u malim mjestima Splitsko-dalmatinske županije i na otocima. Nastavljamo i s projektima 'TU-TU! Teatar u tvojoj ulici' s ciljem oživljavanja perifernih splitskih kvartova umjetnički vrijednim sadržajima za djecu, te 'Lutke na Marjanu', program za predškolce kojeg ostvarujemo u suradnji s Park-šumom Marjan - dodaju.

Cijena ulaznice za predstave GKL-a je ista već 15 godina - 25 kuna za slobodnu prodaju i 20 kuna za organizirane posjete. I cijena Obiteljske pretplate je simbolična, samo 140 kuna za sedam naslova, a upis traje od 1. rujna do 1. listopada.

Detaljna najava premijernih naslova i manifestacija u sezoni 2016. / 2017. može se pronaći na službenim stranicama Gradskog kazališta lutaka Split.

Vaša reakcija na temu