Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zvonimir Kujundžić Green Forest festival preobrazit će park srednje škole Jure Kaštelan i donijeti Omišu tjedan dobre zabave s umjetnicima

Green Forest festival preobrazit će park srednje škole Jure Kaštelan i donijeti Omišu tjedan dobre zabave s umjetnicima

'Šuma' će započeti 9. rujna postavljenjem izložbe i predstavljanjem projekta

Green Forest festival održat će se u Omišu od 9. do 16. rujna, radi se o inicijativi kojom se želi na jednom mjestu okupiti kreativnost, umjetnost i zabavu, s naglaskom na kulturu zabave kakva nedostaje u gradu. Za cilj ima transformirati dijelove Omiša i tako stvoriti nove zelene površine za slične manifestacije i okupljanja. Ovogodišnji program preobrazit će na jedan tjedan novu lokaciju - park srednje škole Jure Kaštelan. 

Ove godine u Green  Forest timu su Julija Tomasović, idejna začetnica, Klara Beden i Tina Božan. Green tim ima intenciju širenja, uključivanja novih suradnika, ideja, volontera, voditelja radionica...

- Ove godine smo preobličili prošlogodišnju ideju 'oblikovanja zelenog zida' te će više umjetnika sudjelovati u oslikavanju zida pod tematikom 'Omiški herbarij'.  Oslikavat će se endemične vrste donjeg toka rijeke Cetine, riječ je o vrstama koje su manje poznate i većini sugrađana. Umjetnicima  je dodijeljena biljka metodom slučajnog odabira online kockice. U projektu oslikavanja bit će uključeni umjetnici koji djeluju u različitim medijima, kao što su multimedijalni umjetnici Marija Ančić i Milan Stanić, slikarice Andrea Resner, Carolyn Boyld Tomasović, Karin Grenc, Vera Mekinić, Jana Bonačić, te mnogi drugi, zbog čega očekujemo zanimljiv konačni produkt koji će integrirati više slikarskih stilova - rekla nam je Julija Tomasović.

Bogat program Green Foresta uključit će izložbu - igru 'Find Exhibition' u sklopu koje će biti postavljeni  radovi na više lokacije u javnom zatvorenom i otvorenom prostoru. Na izložbi će prevladavati instalacijska umjetnost i land art, slike, ilustracije i video projekcije koje odgovaraju temi Green Forest. Svi radovi i lokacije bit će mapirani u posebnom letku koji će omogućiti posjetiteljima da pronađu umjetničko djela, ali i da bolje upoznaju Omiš. Traženje umjetničkih radova zamišljeno je kao igra u kojoj igrači istražuju grad, pronalaze umjetnine i time skupljaju bodove za što u konačnici dobiju nagradu.

- Prošle godine na novoj omiškoj šetnici postavili smo stalnu instalaciju umjetnika Vedrana Urličića, a ove godine će umjetnik Efra Avila oblikovati svoju didaktičku interaktivnu instalaciju za koju poziva sve volontere i građane da se priključe u izradi. Efrin koncept se zasniva na ideji angažiranja građana i promicanju građanski vrlina koja doprinosi razvoju zajednice. Tina Vukasović, Vice Tomasović, Gloria Oreb, Zorica Bulić neki su od umjetnika  koji će postaviti instalaciju na području Omiša, a ilustracije i slike Andreje Musa, Vinka Barića i Tee Jurišić bit će postavljene u interijerima neuobičajenim za izložbene radove - otkrila je Tomasović.  

'Šuma' će započeti 9. rujna postavljenjem izložbe i predstavljanjem projekta, nastavit će se radionicom sadnje koju će voditi studentice Krajobrazne arhitekture 11. rujna, a završni dan GFF-a je 16. rujna kada je ujedno Međunarodni dan zaštite ozona. 

- Ideja je na taj dan okupiti građane i umjetnike na art, fun & restart piknik, kroz umjetničke, edukativne i zabavne aktivnosti. Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da na Green Forest piknik ponesu dekicu, ručnik, hranu i sve ono što bi ponijeli u pravu šumu, a ako nešto zaboravite organizacija će imati dio potrepština. Za dobar ugođaj pobrinut će se DJ,  sponzor sa zakuskom i Udruga Ubijmo dosadu koji su majstori učinkovitog uklanjanja nametnika dosade. Udruga će rastjerati dosadu aktivnostima žongliranja (10+), radionicom origamija, hodanjem na traci i sličnim aktivnostima. Narodna knjižnica Omiš vodit će kviz za djecu (7+), a pobjednici će dobiti nagradu.  Sharing table, stol na kojem će se razmjenjivati stvari po principu trampe, bit će upriličen 16. rujna, pa stoga pozivamo građane da isprazne ormare, zamijene stare igračke za nove ili za knjigu, što god žele mogu mijenjati pa čak i nepokvarljivu hranu - poručila je Tomasović.

Vaša reakcija na temu