Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IKS Festival u suradnji s Kliker festivalom pokrenuo plesnu scenu za mladu publiku u Splitu

IKS Festival u suradnji s Kliker festivalom pokrenuo plesnu scenu za mladu publiku u Splitu

Istraživanja su pokazala da učenjem pokretom omogućava i razumijevanje matematičkih koncepata

Drugo izdanje Festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, Kliker festival 2017., završio je jučer, a odvijao se ukupno deset dana u četiri grada - u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci gdje je donio bogat program međunarodnih i domaćih izvedbi, radionica, rezidencija, seminara, konferencija i popratnih programa posvećenih novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti za djecu i mlade.

U Splitu, organizaciju Festivala plesa, pokreta i igre preuzeo je IKS Festival koji je prije četiri godine pokrenuo KINKIN Studio za igru, pokret i ples - jedinstveni studio za razvoj inovativnog kazališta i suvremenog plesa u Splitu.

Inkluzivan, inovativan i inspirativan program namijenjen svim mladim Splićanima i Splićankama započeo je 29. rujna u Domu mladih u Beton kinu gdje su mlade polaznice mjesec dana uvježbavale novu plesnu etidu koja je prerasla u ozbiljnu umjetničku prezentaciju pod nazivom 'Normanologija - točka crta trokut i tako u krug'. Najmlađe izvođačice i sukreatorice ovog malog autorskog i umjetničkog djela stekle su iskustvo uzajamnog i aktivnog sudjelovanja u kolektivnom spoznajnom pomaku o utjecaju novih medija na ljudsko razmišljanje i tjelesni izričaj, te usvojili znanje o geometriji za što uspješnije umjetničko stvaranje i autorski izričaj. Obogaćena dramskim elementima, uz pomoć novih medija i istraživačkim radom na otkrivanju suštine kod percepcije geometrijskih pojmova kao što su točka, pravac, ravnina te odnosa tih pojmova u odnosu na prostor i vrijeme, ove osnove početne matematike, koje se ujedno prožimaju i kod vizualnog stvaranja u umjetničkim djelima, dali su uvid djeci koliko se kreativno stvaranje i umijeće nalazi u međi logike i inspiracije, intelekta i iluminacije.

- Već nekoliko godina radim sa ciljem razvijanja metodičkih kompetencija učitelja i nastavnika matematike u osnovnoj i srednjoj školi. U nastavi matematike nastavnici primjećuju nedovoljnu želju učenika za rješavanjem problemskih zadataka, nedostaje ustrajnosti i zadacima se samo kratko posvećuju. Istraživanja su pokazala da učenjem pokretom omogućava i razumijevanje matematičkih koncepata. S druge strane promatranjem plesnih pokreta lako je prepoznati, opisati i razumjeti brojne geometrijske pojmove (pravac, trokut, simetriju, parabolu, kružnicu....). Dajući učenicima mogućnost da osmisle kako prezentirati te pojmove svojim tijelom pokretom i glazbom puno je više od zabave i motivacije. To je pravo iskustveno učenje i temelj trajnog znanja. Upravo je Normanologija postavila sebi za cilj učiti matematiku plesom te postigla angažman djece uz snažnu motivaciju za istraživanje. Prekrasno je bilo vidjeti mlade, uigrane plesačice koje su s toliko uzbuđenja i osmjehom na licu ispričale publici malu matematičku priču. Energično, uvježbano i poučno. Samo nastavite razvijati ideje koje mogu poboljšati djetetov pogled na svijet! - objasnila je Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica za matematiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje - Podružnica Split nakon pogledanog multimedijalnog izvedbenog projekta Normanologija.



Na tragu multimedijalne izvedbe plesne prezentacije polaznica Studija Kinkin i koncepta dječje kazališne kompanije u kojem djeca igraju isključivo za djecu IKS Festival doveo je i predstavu 'Volim fiziku' Zagrebačkog plesnog ansambla u Gradskom kazalistu mladih koja je na zanimljiv i poučan način također ispričala priču o gravitaciji, centripetalnoj i centrifugalnoj sili, težištu i magnetizmu tj. o zakonu privlačenja i odbijanja.

Programski koncept ovogodišnjeg IKSića (malog IKS festival namijenjenog razvoju inovativnog kazališta i suvremenog plesa za mladu publiku) u suradnji sa Kliker festivalom postavlja pitanja s kojima se još uvijek bori naš zastarjeli obrazovni sustav kojeg nastojimo unaprijediti i poboljšati. Kada će naša djeca biti usmjerena na sadržaj, na suštinu, umjesto na puku formu i okvir informacija bez adekvatne svrhe i upotrebe? Kada će djeca početi učiti iskustveno umjesto 'kompjutorski'? Kada ćemo djeci priuštiti modernizaciju školskog sustava u kojem će novi medij biti doista 'produžena tjelesnost za ispostavu poruke' po McLuhanu umjesto modela u kojem će brzina tehnološkog napretka tek zamijeniti agilnost i posljedično dovesti to tjelesne tromosti?

Slijedeći postavke humanističkih znanosti, približavajući kroz plesni izričaj prirodne nauke, natječemo se sa vizualno atraktivnijim i lakše dostupnim medijima trudeći se razviti sposobnost kreativnog promišljanja kod djece i razvijanja kritičkog mišljenja.

Kroz ovogodišnji program za djecu u organizaciji IKS Festivala i Kliker festivalom koji kroz format tribine Tabel Kitchen Discussion u Zagrebu započeo i ozbiljne pregovore sa Ministarstvom kulture te se nadamo da će i poučci suvremenog plesa doprinijeti razvoju hrvatskog kulturnog i obrazovnog sustava u cjelini.



IKS Festival, zajedno sa ostalim udrugama i umjetničkim organizacijama diljem Hrvatske dio je istoimene KLIKER platforme pokrenute 2013. godine, kojoj je cilj poticanje razvoja plesa za mladu publiku, i to kroz pronalaženje aktualnih pristupa plesu te novih načina produkcije koji mladoj publici pružaju priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima. Platforma KLIKER okuplja niz plesnih i kazališnih organizacija, uključujući Plesni centar TALA (Zagreb), Prostor Plus (Rijeka), IKS Festival (Split), Kotar Teatar (Delnice), Mediteranski plesni centar/Zagrebački plesni ansambl (Svetvinčenat/Zagreb), Plesnu radionicu Ilijane Lončar (Požega) i hrvatsku mrežu profesionalnih i profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Assitej Hrvatska.

Vaša reakcija na temu