Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ISPOD URE Marija Pralija: Moja djeca me podržavaju u poslu, ali nisu zainteresirani da me jednog dana naslijede

ISPOD URE Marija Pralija: Moja djeca me podržavaju u poslu, ali nisu zainteresirani da me jednog dana naslijede

Nema bolje vage od ove mehaničke, ona je precizna i nikad neće krivo izmjeriti

Vjerujemo da ste bar jednom prošli uličicom Ispod ure i tamo vidjeli simpatičnu gospođu koja važe prolaznike i mjeri im visinu. Ona je 76-godišnja Marija Pralija, jedna od posljednjih čuvara tradicije koju je uvijek lijepo sresti, a ovoga puta smo malo s njom i proćakulali uz jedan uvjet - da se i mi izvažemo.

- Čuvam baštinu i tradiciju svoje mame, ovaj uređaj je star oko 50 godina, a ja sam 'ispod ure' već 24 godine. Dok bude zdravlja, bit ću 'ispod ure'. Radim ono što volim i to je moja poruka svim mladim ljudima, ne valja raditi ako ne uživaš u poslu - kazala nam je skromna i samozatajna Marija koja ima troje djece, šest unučadi i dvoje praunučadi.

- Oni nisu zainteresirani da me jednoga dana naslijede, ali me podržavaju u mom poslu. Nije tu neka zarada, cijena je uvijek ista - dvije kune, ali je osjećaj nezamjenjiv.

Marija nam je kazala da ne može zamisliti dan bez posla.

- Jedino me nema nedjeljom, praznikom i po lošem vremenu. Sada su vrućine, ali me ne smetaju. Imam puno stalnih mušterija koje redovito svrate izmjeriti svoju težinu i malo popričati sa mnom, a ima onih koji dođu provjeriti svoju kućnu vagu. Nema bolje vage od ove mehaničke, ona je precizna i nikad neće krivo izmjeriti, točna je u gram - ispričala nam je Marija, a nakon koje minute njenu priču potvrdila je i njena stalna mušterija Dragica.


- Najbolja vaga u Splitu je od naše Marije, godinama dolazim i ona je nezamjenjiva. I muža natjeram pa skupa provjerimo kakvo je stanje - kroz smijeh će Dragica.

Dok smo vodili razgovor izvagali su se brojni Splićani, turisti, mali i veliki, a Marija ih je strpljivo izmjerila pa nam otkrila:

- Dogodilo se da ne mogu izmjeriti neke ljude jer su bili pretili, vaga mjeri do 150 kilograma i visinu malo iznad dva metra, tako je bio neki košarkaš koji visinu nije mogao izmjeriti.

Vaša reakcija na temu