Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com NE PROPUSTITE: Izložba o ljepoti, raznolikosti i vrijednosti crkvene baštine Marjana

NE PROPUSTITE: Izložba o ljepoti, raznolikosti i vrijednosti crkvene baštine Marjana

Otvara se 27. rujna u Staroj gradskoj vijećnici

Dana europske baštine u Staroj gradskoj vijećnici se 27. rujna otvara izložba 'Crkvena baština Marjana'. Izložba će se moći pogledati do 10. listopada, a osim izložbe pripremljen je i bogat program o duhovnosti Marjana i njegovoj crkvenoj baštini. 

Dan nakon otvorenja izložbe u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita don Josip Dukić održat će predavanje na temu 'Sveti Jere Dalmatinac'. U subotu je planirana poučna šetnja 'Stazama marjanskih crkvica' i likovna radionica u Gradskoj vijećnici, a u nedjelju će se održati sveta misa u crkvi Sv. Jere na Marjanu. U sklopu obilježavanja Dana europske baštine organizira se i okrugli stol na temu 'Marjan i njegovi spomenici'. Na Svjetski dan pješačenja, 5. listopada, organizira se poučna šetnja za ravnatelje osnovnih škola Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a 6. listopada na rasporedu je još jedna likovna radionica u Staroj gradskoj vijećnici. 

- Tema crkvena baština Marjana nameće se kao svojevrsna sinteza duhovnosti i umjetničkog stvaranja, prožimanja arhitekture i krajolika. Ona je zbog podložnosti propadanju i uništavanju veoma ugrožena pa joj treba stalna briga. Zavirimo li u povijesne izvore, vidjet ćemo da je na Marjanu bilo više crkava nego što ih je danas. Za to je krivo vrijeme, ali i naš odnos prema baštinjenom. Ovom izložbom želimo skrenuti pažnju na ljepotu, raznolikost i vrijednost crkvene baštine Marjana koja seže od starokršćanskog doba do 20. stoljeća - poručili su iz Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Vaša reakcija na temu