Ksenija Prohaska: Orestija je veliki uspjeh Splitskog ljeta

Ksenija Prohaska: Orestija je veliki uspjeh Splitskog ljeta

Jedinstveni kazališni događaj u Sitnom Gornjem oduševio publiku

Sinoć je Eshilovu trilogiju 'Orestija' dramski ansambl 64. Splitskog ljeta premijerno izveo na ambijentalnoj pozornici na Mosoru, pokraj Sitnog Gornjeg. Trilogija nazvana po Orestu, Klitemestrinom i Agamemnonovu sinu, prati posljednji ciklus u nizu krvnih osveta unutar obitelji Atrida. 

Predstava je oduševila publiku, a ponajviše su posjetitelji komentirali režijsko umijeće nagrađivanog makedonskog redatelja Dejana Projkovskog.

- Jako sam zadovoljan premijernom izvedbom jer je publika disala s nama. Sretan sam što smo na ovom predivnom prostoru otvorili novu scenu Splitskog ljeta i vjerujem kako su svi uživali ova tri sata pod Mosorom. Drago mi je što je publika prepoznala naše poruke, scenski jezik koji puno priča preko slike uz snažan tekst. Prvi dio je prikazana Eshilova 'Orestija', a treći dio je jedan komentar što se događa nakon toliko godina otkako je napisana ova drama, zapravo smo probali pronaći druge bogove koji žive u europskim centrima, glavnim gradovima u svim državama. Zbor su narod koji pravi demonstracije, a pitanje je je li ih itko sluša. Postavili smo i pitanje što je demokracija, što su izbori, zapravo smo opet ispričali Eshilov treći dio, ali smo ga prebacili u današnje vrijeme. Zato sam i najavio na početku da naša Orestija ima radni naslov 'antički punk'. Bilo je fizički zahtjevno spremati predstavu na ovoj lokaciji, ali bih sutra sve bez razmišljanja odmah ponovio. Ovo mjesto je mitsko, ima energiju i sretni smo što smo prvi imali priliku ovdje raditi predstavu - kazao je redatelj koji je potom pohvalio ansambl.

- Puno truda i želje je uloženo u ovu predstavu i nadam se da će ona dugo živjeti na Splitskom ljetu, kao i gostovati u drugim gradovima - zaključio je Projkovski.

Publika je večeras petominutnim pljeskom nagradila protagoniste predstave. Tako je Ksenija Prohaska nastupala kao Klitemnestra, Siniša Popović u ulozi Agamemnona, Goran Marković kao Egist, Marjan Nejašmić Banić kao Korovođa, Mijo Jurišić u ulozi Oresta, Petra Kovačić Pavlina kao Elektra, Anastasija Jankovska kao Kasandra, Elvis Bošnjak kao Stražar, Nikša Arčanin kao Apolon, Zdeslav Čotić u ulozi Glasnika, Zorana Kačić Čatipović kao Atena i dio Kora kojeg su sjajno izveli Vanda Boban Jurišić, Đana Kuzmanić, Ana Gruica, Danijela Vuković, Luka Čerjan, Davor Pavić, Ivan Baranović i Stipe Radoja.

- Predstava je veliki uspjeh Splitskog ljeta, dostojna predstava festivala, neopisiva scenografija i režija. Uživala sam igrati s kolegom Sinišom Popovićem, on je pravi Agamemnon, a još teže mi je izdvojiti mlade glumce koje su me i ovoga puta oduševili te s kojima imam divan odnos - kazala je prvakinja drame Ksenija Prohaska.

- Mislim da je cijela ekipa predstave zaslužila pljesak večeras i nadam se da će ova predstava imati dug vijek. Bio je ovo jedan težak i zahtjevan proces rada, ali mislim da se trud isplatio. Pozivam sve zainteresirane na preostale tri izvedbe na jedinstvenu pozornicu iznad Splita - kazao je Marjan Nejašmić Banić. Reprizne izvedbe na rasporedu su 11., 12. i 13. kolovoza, sve s početkom u 20 sati. Uz napomenu: Zbog nemogućnosti parkiranja pokraj lokacije izvedbe prijevoz je moguć isključivo posebnim autobusima koji će kretati sa stanice u Sukošanskoj ulici u 18.30 sati.

Kažimo još, predstava se igra u prijevodu Bratoljuba Klaića, dramaturšku je obradu izvršio Jasen Boko, scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, kostime je osmislio Mladen Radovniković, a originalnu glazbu makedonski glazbenik Goran Trajkovski. Autorski tim osim spomenutih čine i Jasna Frankić Brkljačić zadužena za scenski pokret, jezična savjetnica Jagoda Granić te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Marko Mandić. Tehničku zahtjevnost predstave potkrijepio je Pave Gruica, predsjednik Kulturno umjetničke udruge Sv. Kliment iz Sitnog Gornjeg. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare