Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Marinko Čulav: Moja raštika je najviša u Hrvatskoj, obisit ću se o nju ako Hajduk ne osvoji Kup!

Marinko Čulav: Moja raštika je najviša u Hrvatskoj, obisit ću se o nju ako Hajduk ne osvoji Kup!

Na splitskim Brdima raste tri i pol metra visoka raštika koja ima i svoje ime

Dobili smo poziv čitatelja koji kaže kako na splitskim Brdima raste najviša raštika u Hrvatskoj. Često smo do sada pročitali kako je netko uzgojio najveći krumpir, tikvu ili pomu, ali raštiku ne. Stigli smo u mali obiteljski vrt, a tamo nas je dočekao Marinko Čulav i njegova tri i pol metra visoka raštika.

- Deset godina sadim raštiku i ni jedna nije bila ovako velika kao ova lipotica od tri ipo metra. Kažu 'što luđi seljak, to veći krumpir', pa i mene prijatelji zezaju - priča nam Čulav koji bi se svoje raštike odrekao samo zbog jedne stvari.

- Ako Hajduk ne osvoji Kup, ja ću se obisit o raštiku! Za Hajduka sam spreman napraviti sve, da znam da će osvojiti prvenstvo i Kup iskida bi je odmah. Posvetio sam je voljenom klubu i samo zbog njega bi se odrekao svoje raštike. 

Otkrio nam je i tajnu formulu za rast...

- Raštika je kao žena, treba joj posvetiti puno ljubavi, a što joj više pažnje date ona vam to vrati. Nije to samo baciti sjeme, nekada pričam s njom, a ona najviše napreduje kada mene vidi u vrtlu. Zima je bila oštra, bilo me je strah da će je led uništiti, zaštitio sam je, skinuo sam jorgan sa sebe i omotao oko nje. Ima bit da joj se pogodilo tlo, a i gazda koji je njeguje - govori nam Marinko koji je ovu priču shvatio kao veliku 'zafrkanciju' pa joj je nadjenuo i ime.

- Raštika se zove Pamela jer je raskošna i bujna. Svi se hvale svojom raštikom, jedan radi čips od nje, javljaju se Imoćani kako je izvoze u Ameriku, onda se javio neki lik koji je goji u pitaru u Splitu. Ovo je majka svih raštika u Dalmaciji, imam pomladak Pamele, ako netko želi sjeme moje raštike slobodno neka mi se javi - poziva Marinko. 


Vaša reakcija na temu