Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MARULIĆEVI DANI Predrag Raos: Za ovaj tekst sam se prije nadao lomači nego nagradi Marin Držić

MARULIĆEVI DANI Predrag Raos: Za ovaj tekst sam se prije nadao lomači nego nagradi Marin Držić

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je festival

Večeras je u HNK Split otvoren 29. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani, međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske. Samu svečanost otvaranja vodili su splitski glumci Petra Kovačić Pavlina i Nikša Arčanin, a hrvatsku himnu otpjevala je solistica Opere HNK Split Antonija Teskera. Festival je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Zadovoljna sam velikim interesom, kao i činjenicom da ne jenjava broj prijava za nagradu Marin Držić. Drago mi je da je dodjeljujemo upravo ovdje na Marulićevim danima, koji je festival posvećen hrvatskom dramskom pismu. Uz potporu Ministarstva suvremeni dramski tekstovi budu postavljeni, a omogućena im je sva promocija i podrška. U povijesti smo imali velike dramatičare, odlično je vidjeti da i danas interes ne jenjava te da nastaju vrlo relevantni tekstovi koje publika voli gledati, a naši kazalištarci postavljati - kazala je ministrica koja je stigla u pratnji gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare koji je kazao da su Marulićevi dani iznimni događaj za hrvatsku kulturu, umjetnost i pisanu riječ.

- U danima kada se prisjećamo oca hrvatske književnosti Marka Marulića, kao što znate 22. travnja 1501. godine završio je prvi hrvatski roman 'Juditu' i na taj važan pisani kamen temeljac hrvatske kulture, događa se ovaj Festival. Ponosan sam što je on upravo u Splitu i što će publika imati priliku vidjeti cijeli niz ostvarenja dramskog teksta na hrvatskom jeziku. Očekujem veliki odjek i popunjenost - poručio je. 

Vršitelj dužnosti intendanta HNK Split Goran Golovko otkrio je posebnost 29. Marulićevih dana.

- Posebnost je što su sve predstave nastale po novonastalim tekstovima, dakle, one su praizvedbe osim 'Paralelni svijetovi'. Pisali su ih naši suvremenici, ljudi koje poznajemo, o temama koje su nam bliske i koje nas okupiraju. Publika je predstave u svojim sredinama dobro primila, a nadamo se da će i splitska publika jednako uživati u suvremenim dramama - rekao je Golovko.

Do 30. travnja igrat će trinaest predstava koje su se našle u konkurenciji za festivalske nagrade, koje je izabrala izbornica Mira Muhoberac.

- Od 108 odgledanih predstava izabrala sam 14, od toga 13 predstava u službenoj konkurenciji. Dogodilo se da je obitelj u središtu događanja, raspad i sastav zajednica, prijateljstvo i ljubav. Slučajno se dogodilo, ali kako je kazalište reflektor života, to znači da se takve teme okupiraju Hrvatsku i svijet. Trinaest tekstova je praizvedbi suvremenih hrvatskih autora i to je rekord Marulićevih dana, kao i broj prijavljenih predstava - otkrila je Muhoberac.

U sklopu otvorenja uručene su nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture RH, a ove godine prvonagrađeni je Predrag Raos za dramu 'Raj pa kraj', drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramski tekst 'Bez traga' i Dorotea Šušak za 'Kako smo preživjeli Dies irae', a treću Beatrica Kurbel za dramski tekst 'Park' i Ivana Vuković za '55 kvadrata'.

- Ova nagrada kao stvaralačko priznanje mi ne znači ništa, a kao publicitet i otvaranje vrata prema nečemu puno. Da sam se obazirao na nagrade nikada ništa ne bih napisao. Ponosan sam na nju, ali ne mislim da je znak moje spisateljske vrijednosti. Moja vrijednost je u mojim romanima, a napisao sam ih petnaestak. Do sada sam na Držića poslao četiri teksta, od toga su tri nagrađena, ali ova nagrada me je iznenadila. Za ovaj tekst sam se prije nadao lomači nego nagradi - poručio je Predrag Raos.

- Mislim da nagrada znači puno svim mladim autorima jer na neki način daje poticaj dramskom stvaralaštvu u Hrvatskoj, vjeru u poetiku i naše pismo - kazala je drugonagrađena Dorotea Šušak, studentica Akademije dramskih umjetnosti te antropologije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Program

Između 108 pogledanih predstava izbornica se odlučila za sljedeće: Branko Lučić 'Furbaćona 2' u izvedbi Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta Pula, Miro Gavran 'Paralelni svjetovi' HNK Split, Marjan Nečak, Maja Hrgović 'Djevojčica sa žicama' Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola, Ivo i Vinko Brešan 'Kako je počeo rat na mom otoku' GDK Gavella, Zagreb i HNK u Šibeniku, Nina Mitrović 'Susret' zagrebačkog Teatra Exit, Autorski projekt Bobe Jelčića 'Govori glasnije' Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb, Tomislav Zajec 'Mala Moskva' HNK Split i Kazališta PlayDrama, Miro Gavran 'Svaki tvoj rođendan' HNK u Zagrebu, Federico Fellini – Brunello Rondi / Nina Mitrović 'Proba orkestra' Zagrebačkog kazalište mladih, Goran Ferčec 'Ispravci ritma' Kazališnog kolektiva BADco, HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara; Marina Petković Liker i Maja Sviben 'Ni prijatelj ni brat' Umjetničke organizacije Četveroruka, Autorski projekt Ane Maras Harmander 'Brodolomke' Kazališta Moruzgva, Zagreb i Ludens teatra, Koprivnica, te Ivana Šojat Emet HNK u Osijeku.

Zadnjeg festivalskog dana, nakon dodjele nagrada Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu Pansion Eden autora Juli Jakab, Árpád Schilling i Éva Zabezsinszkij. I ove će godine tijekom trajanja Marulićevih dana biti održana radionica dramskog pisanja koju će voditi dramski pisac Tomislav Zajec. U subotu, 27. travnja, pod nazivom Nova hrvatska drama ili oni koji dolaze bit će scenski prezentirani ulomci iz dramskih tekstova nastalih na prethodnim radionicama. U ponedjeljak 29. travnja bit će predstavljena monografija Ivo Raić hrvatski i europski glumac i redatelj Antonije Bogner-Šaban te knjiga drama Elvisa Bošnjaka Dalmatinska trilogija. Drugog festivalskog dana 24. travnja bit će javno pročitana prvonagrađena drama na natječaju Marin Držić - Raj pa kraj Predraga Raosa. Tradicionalna pjesnička manifestacija čakavske poezije mladih 'Ča, more, judi' održat će se po 21. put na otoku Šolti 26. travnja, također u sklopu Festivala.

O festivalskim nagradama Marul koje se dodjeljuju u šest kategorija odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Anja Šovagović Despot, glumica, Ivan Plazibat, redatelj, Dinka Jeričević, scenografkinja, Ana Prolić, dramaturginja, Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja. Pored nagrada Marul tradicionalno se dodjeljuje i Nagrada publike za najbolju predstavu koju dobiva predstava s najvećom prosječnom ocjenom gledatelja, a Slobodna Dalmacija dodjeljuje Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje o kojoj odlučuje izabrani žiri čitatelja.

Vaša reakcija na temu