Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Maturanti na Visu: Marinković nas spaja!

Maturanti na Visu: Marinković nas spaja!

Program je počeo u četvrtak, 12. travnja, s filmskom radionicom

'Marinković nas spaja' naziv je manifestacije koja se održava već treću godinu zaredom u organizaciji Memorijalne zbirke Ranko Marinković, a pod pokroviteljstvom HAZU, MH, Grada Visa i Splitsko-dalmatinske županije. U multimedijalnom projektu sudjeluju maturanti odabranih hrvatskih srednjih škola. Ove godine na Visu su uz domaćine iz SŠ Antuna Matijaševića Karamanea, Klesarska škola iz  Pučišća, Ekonomsko-birotehnička škola Split, Peta gimnazija Vladimira Nazora Split, Elektrostrojarska škola Varaždin, Prva gimnazija Varaždin i Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb. 

Sama manifestacija održava se u čast Ranku Marinkoviću, najznačajnijem piscu druge hrvatske moderne, a koji je u svojim djelima vjerno oslikao društvo svog vremena, iznijevši i kritike svih društvenih pokreta kojima je bio svjedok i sudionik.

Program je počeo u četvrtak, 12. travnja, s filmskom radionicom za maturante na kojoj svi zajedno rade na ekranizaciji novele Suknja. Također, održana su predavanja koja su publici približila Marinkovićev književni lik i stvaralaštvo. Predavači su bili dr.sc. Dragica Dujmović Markusi, akademik i dobitnik Goranovog vijenca prof.dr.sc. Tonko Maroević, dr.sc. Mira Muhoberac i Dragutin Lučić Luce.


Danas u 17 sati nastavljaju se edukativna predavanja, dr.sc. Bruno Kragić govorit će o Marinkoviću od književnosti do filma i natrag, a u 18 sati započinje projekcija učeničkih radova, ekranizacija Marinkovićevih novela.

Pozivaju se svi Višani i gosti da se pridruže u Hrvatskom domu.

Nedjelja, 15. travnja, bit će zadnji dan ugodnog druženja maturanata na Visu, a prije odlaska, posjetit će lokacije o kojima piše viški Voltaire i  Marinkovićev grob.

Vaša reakcija na temu