Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Miro Župa predstavio zbirku kratkih stripova: '132 stranice kakve još svijet vidio nije'

Miro Župa predstavio zbirku kratkih stripova: '132 stranice kakve još svijet vidio nije'

Autor je kupcima knjige u posveti umjesto svog potpisa nacrtao svakome - haiku strip

Prva tvrdoukoričena zbirka kratkih stripova Mira Župe 'Prokopani brodolom' predstavljena je u srijedu navečer u HOK kavani i galeriji u Splitu. Dvorana se napunila kako bi svjedočila promociji '132 stranice kakve još svijet vidio nije', kako je najavljeno, u 'formatu između Alana Forda i Zagora'. O kakvom se djelu radi, možda je najbolje citirati dio predgovora kojega je napisao kritičar, povjesničar umjetnosti i galerist Feđa Gavrilović:

- Simpatični, zdepasti likovi na slikama Mira Župe uveseljavaju nas svojim porukama, himerično spojenim natpisima na granici apsurda, postavljenima poput teksta u klasičnome stripu. Ipak, te rečenice ne prate nikakvu priču. To su non sequitur replike koje imaju samo ono značenje koje gledatelj (odnosno čitatelj) upisuje u njih. Otuda proizlazi i njihova duhovitost. Oduševljeni čovječuljak koji uzvikuje: 'Luda televizijo, uzbuđuješ me!'; lik u trku, blaženoga izraza lica koji pomišlja 'Jedan čovik manje…'; snagator koji guši malenoga prijatelja uz zajednički uzvik: 'Blagujmo stisak vjeronauka!', mogu se čitati kao duhoviti komentari neke društvene situacije, ali toliko su odvojeni od svakog konteksta i aktualnosti, da smo primorani značenje tih rečenica neprestano preosmišljavati, svjesni da ga zapravo nema izvan njih samih. Tu možemo vidjeti jednu od glavnih metoda Župina stvaralaštva, a to je slaganje rečenica u kojima je zvučnost važnija od smisla.


Akademski slikar, strip crtač i glazbenik Vinko Barić je na promociji Župine prve zbirke 'haiku stripova' njegov rad sažeo u jednu rečenicu:

- Dan vam može biti bolji kad ujutro, recimo, pročitate: 'Tvoja osteoporoza mi ništa ne znači'.

Župa je otkrio da je sve počelo njegovim crtežima na stražnjim stranama računa za kavu, a da mu je najzanimljivija zadnja forma kada su 'prerasli' u 3d. Ipak je ovaj Splićanin rođen 1978. diplomirani kipar...

Pitali su ga iz publike nastaje li prvo tekst ili crtež.

- Zapišem u tekicu zanimljive rečenice koje kasnije mogu iskoristiti.  Kada ih se skupi, onda jednu večer mogu napraviti stripova, pa onda mjesec dana opet ništa ne crtam - rekao je Župa.

U 'Prokopanom brodolomu' se nalaze njegovi stripovi od negdje 1999. godine do najnovijih napravljenih prije mjesec dana. Na neke je, kazao je, skroz zaboravio, ali ih je iskopao za potrebe tiskanja ovog djela koje je izdano u nakladi zagrebačke udruge 'Kad tad'.

Na kraju kažimo da je dvorana HOK-a bila puna, Barić se stoga zahvalio svima koji su 'svojim dolaskom preuveličali događaj', a Župa je nakon predstavljanja kupcima knjige u posveti umjesto svog potpisa nacrtao svakome - strip.


Vaša reakcija na temu