Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mladi splitski, talijanski i poljski kuhari usavršavaju pripremu tradicionalnih jela od plodova mora

Mladi splitski, talijanski i poljski kuhari usavršavaju pripremu tradicionalnih jela od plodova mora

Turističko-ugostiteljska škola sudjeluje s još dvije škole iz gradova Szczytno (Poljska) i Spoleto (Italija) u projektu Erasmus+

U Erasmus+ projektu pod nazivom 'Warmia – Masuria, Umbria, Dalmatia – flavour of regions', Turističko- ugostiteljska škola sudjeluje s još dvije škole iz gradova Szczytno (Poljska) i Spoleto (Italija). Projekt traje dvije godine i to od 2016. do 2018. godine. Tema projekta je priprema tradicionalnih jela od plodova mora, morskih i riječnih riba na tradicionalan način u regijama čije ime i nosi ovaj projekt.

- Cilj projekta je stjecanje profesionalnih kompetencija i praktičnih vještina nastavnika i učenika u pripremama i sastavljanju jela od riba i plodova mora . Također osigurati lakše priznavanje stručnih vještina i kvalifikacija u različitim zemljama, bez obzira na to da li su stečene kroz formalno, neformalno ili informalno obrazovanje - poručuju iz Turističko-ugostiteljske škole.

Tijekom boravka u svakoj školi-domaćin, osim priprema tradicionalnih jela regije-domaćina, učenici i nastavnici razmjenjuju iskustva u nastavi organizirajući radionice u svojim školama. Na web stranici projekta izradit će se kuharica s receptima tradicionalnih jela navedenih regija koji će se tijekom projekta realizirati, rječnik s pojmovima iz gastronomije i objašnjenjem na engleskom, poljskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, te fotografije i video prikazi kako se pojedina jela pripremaju.

U projektu iz svake škole sudjeluje po 11 učenika zanimanja kuhar ili THK smjera uz 5 nastavnika kuharstva ili struke vezane uz kuharstvo i nastavnik tutor.

Prva mobilnost odvijala se u Spoletu (Italija) u travnju 2017. godine. Turističko – ugostiteljsku školu su predstavljali učenici 2. razreda Tadinac Petar, Gazibara Roko, Andrijić Lovre, Bešlić Matea, Bašić Nikola, Bošnjak Ljubica, Didak Matea, Goić Viktorija, Radica Turić Roko, Dodoja Viktor i učenica 3. razreda Stefanie Budai. Nastavnici koji su zajedno s njima sudjelovali u mobilnosti su Ivana Drnasin, Andrija Krištić, Antonela Petrić, Nikša Topić, Frano Papić i Dragan Todorović.

- Radni dio mobilnosti sastojao se od radionica koje smo tijekom sedam dana odrađivali u kabinetima škole u Spoletu. Chef Bianchini, Caroli i Passerini učili su nas kako se pripremaju specijaliteti njihovi regija, te kako ih na maštovit način servirati gostima na tanjuru. Osim što su učenici kuhali, u internacionalnim timovima učio se talijanski jezik, usavršavao engleski ali i učili pojmovi na poljskom i hrvatskom jeziku - otkrili su nam mladi splitski kuhari.

Slobodno vrijeme učenici su provodili razgledavajući prirodne i kulturno povijesne znamenitosti pokrajine Umbria. Osim gradića Spoleto, posjetili su Perugiu, Orvieto, i Assisi, poznato kao rodno mjesto sv. Frane i sv. Klare.

Mobilnosti imaju vrlo veliki značaj u daljnjem školovanju učenika te njihovim spoznajama o drugim kulturama, njihovoj gastronomiji i kulturno – povijesnom naslijeđu. Sklapaju se nova prijateljstava koja se  nose dalje u život, a konverzacija na stranim jezicima  tijekom  mobilnosti također povezuje učenike i učvršćuje njihova prijateljstva.

Vaša reakcija na temu