Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Motoavanturist kojega je spašavao Aramis Naglić stigao u Split: 'Ovakav vjetar nigdje na svijetu nisam vidio, stalno mijenja smjer i snagu udara'

Motoavanturist kojega je spašavao Aramis Naglić stigao u Split: 'Ovakav vjetar nigdje na svijetu nisam vidio, stalno mijenja smjer i snagu udara'

Wissam Al-jayyoussi je prošao Aziju, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku, Europu, a sad će Afriku

Video motociklista koji se bori s burom dok ga spašava trener Zadra Aramis Naglić, pogledali su mnogi, a Dalmatinski portal je prvi medij koji je objavio tu snimku Wissama Al-jayyoussija, inače prijatelja poznatog splitskog avanturista Željana Rakele. E, sada je Wissam došao u Split kod Rakele...

- Bio sam upozoren od lokalnog muškarca da ne treba voziti po ovakvom vjetru, ali sam bio preponosan i arogantan jer sam prošao jake vjetrove o kojima svi pričaju kroz Patagoniju, Australiju i pustinju Gobi - objasnio je ovaj svjetski putnik kako je došlo do problema na hrvatskoj obali.

Bio je, pokazalo se, u krivu, bura mu je bacila motor, skoro ga otpuhala u provaliju...

- Ovakav vjetar nigdje na svijetu nisam vidio, najgore je kod bure što stalno mijenja smjer udara i samu snagu. To me zbilja prestrašilo.

U trenutku kada se poželio okrenuti nazad, čim je zaustavio motor jaka bura ga je bacila na tlo i tom prilikom je nabio rebra o zaštitnu ogradu. Pokušao je podignuti motor, ali vjetar mu nije dao dok se nije pojavio proslavljeni košarkaš 'žutih', danas trener Zadra. Promijenio je potom rutu, umjesto u Split, uputio se prema Zagrebu, Novom Sadu i Sarajevu, da bi došao u grad pod Marjanom.

Wissam je porijeklom iz Palestine, odakle su on i obitelj protjerani u Jordan, a zadnjih 17 godina živi u Dubaiju, gdje iz petogodišnjeg braka s Novosađankom koju je tu upoznao ima dvije kćerkice. Radi se o pravom motoavanturistu. Na ovom putu je dvije i pol godine, a planira biti još šest mjeseci. Do sada je prošao Aziju, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku, Europu i sada ide odvoziti Afriku, od Egipta do Cape Towna. Njegovo putovanje ima i humanitarnu notu jer skuplja donacije za djecu s područja pogođenih ratom koja imaju rak, amputirani su im dijelovi tijela ili su nekako drugačije teško stradala. Do sada je skupio 140.000 dolara donacija, a osim toga anonimni donator iz Dubaija mu plaća pola dolara za svaki prijeđeni kilometar, a budući da je do sada napravio 200.000 kilometara prikupio je blizu četvrt milijuna dolara. I BMW MK Dalmacija će donirati sredstva za djecu.

- Najgore na ovom putu mi je bilo u Pakistanu gdje sam proveo i četiri dana u zatvoru zbog toga što sam prolazio područjem za koje nisam imao dopuštenje, a spasio sam se na način da sam počeo štrajk glađu. Uz pritiske iz Dubaija su me pustili da nastavim dalje prema Indiji, Nepalu, Butanu... - rekao nam je Wissam.

Svakih šest mjeseci odlazi u Dubai da ne bi izgubio dozvolu za rad, a žali se da mora za svaku zemlju raditi vize. Kako ne mogu stati sve u jednu putovnici jer ima premalo listova, on ih ima pet koje su klamericama spojene u jednu veliku.

- Oduševljen sam Splitom i gostoprimstvom svoga kolege Rakele i BMW Moto kluba Dalmacija koji su mi osigurali hranu, obilazak grada i smještaj.

Put ga dalje vodi prema Dubrovniku i Budvi gdje ga čeka Rakelin prijatelj Veljo Petković, predsjednik BMW MK Budva.

Što reći, nego - sretno!

Vaša reakcija na temu