Nataša Ljubetić Tomić: Vanjski svijet često nam je sekundaran, previše smo usredotočeni na virtualni

Nataša Ljubetić Tomić: Vanjski svijet često nam je sekundaran, previše smo usredotočeni na virtualni

Izložba nije poziv za vraćanje unazad, već samo jedan osvrt i opažanje onoga što se događa oko nas

Izložba splitske slikarice Nataše Ljubetić Tomić otvorena je u utorak navečer u Salonu Galić. Njezina osma samostalna izložba nosi naziv 'Fantomske vibracije', a nastajala je punih godinu dana.

- To je jedan ciklus inspiriran pojavom, karakteristikom suvremenog čovjeka gdje mi naviknuti na svakodnevnu komunikaciju putem mobitela, u stalnom grču čekanja poruke, čujemo vibriranje mobitela kada se to zaista i ne događa. Od tu je zapravo krenula ideja, od jednog putovanja postala sam svjesna potreba da u svakom trenutku budem dostupna i da mi ostali budu dostupni i tijekom tog putovanja često bih zanemarivala vanjski svijet kako bih se usredotočila na komunikaciju putem mobitela koji je bio ekran prema vani - otkrila nam je autorica.

- Mi smo danas vezani za komunikaciju, ali ova izložba nije poziv za vraćanje unazad, već samo jedan osvrt i opažanje onoga što se događa oko nas. Taj vanjski svijet često nam je sekundaran i usredotočeni smo možda i previše na virtualni svijet - dodala je.

Poznati slikar Matko Trebotić jedan je od onih na kojeg su 'Fantomske vibracije' ostavile jako dobar utisak.

- Njeni radovi i tehnika odišu suvremenošću, ovo je još jedna u nizu dobrih izložbi kolegice s kojom sam imao čast surađivati. Otkrio sam u njoj jako dobru i senzibilnu umjetnicu te divno stvorenje, te se kod nas javilo ne samo partnersko već i prijateljsko ozračje. Dolazim na svaku njenu izložbu ako mogu, pogledam je i pratim te su njeni radovi za pohvalu. Ona je mlada žena koja se jako dobro bori s vremenom u kojem se nalazimo, a to se vidi po broju svijeta koji je po ovoj buri došao na otvorenje njene izložbe - zaključio je Trebotić.

Kustos izložbe Anđelko Mihanović zadovoljan je što su Splićani prepoznali Natašin rad.

- Dosta ljudi je došlo, unatoč tome što autorica možda nije toliko izlagala u Splitu. Istina je da su njene izložbe izlagane u inozemstvu ono što je nju sigurno formiralo je njezin devetogodišnji boravak u Italiji jer je ona tamo završila Akademiju likovnih umjetnosti u Macerati, a poslije toga prestižnu međunarodnu školu animiranog filma u Rimu - kazao je Anđelko Mihanović koji je kazao kako su tehnike su najveća zamka u ovoj izložbi.

- Povjesničari umjetnosti, ali i umjetnici mislili da se radi o grafici, odnosno o printu. Međutim, radi se o slikarstvu u punom smislu te riječi. Ono što je posebno zanimljivo je motiv i tema ove izložbe, a to su te fantomske vibracije, odnosno njihov sindrom od kojih možemo kazati da patimo svi. Svi se možemo uhvatiti za mobitel nekoliko puta dnevno misleći da nas netko zove, a zapravo se ništa ne događa. To je ono na što je autorica htjela uputiti i to je količina tehnologije koja je ušla u naše živote te nam određuje količinu i način komunikacije s ljudima oko nas.

Izložba, koju je organizirala Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split,
bit će otvorena do 24. siječnja.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare