Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NEDJELJA U ĐARDINU: Pogledajte kako je bilo na sedmoj Splitskoj biciklijadi

NEDJELJA U ĐARDINU: Pogledajte kako je bilo na sedmoj Splitskoj biciklijadi

Vozilo se od Banovine do Đardina gdje je udruga Sunce organizirala zanimljiv program

Nedjeljnom biciklijadom od zgrade Banovine do Đardina u organizaciji udruge Sunce završen je vikend program obilježavanja Mediteranskog dana obale. Među brojnim radionicama institucija i udruga bila je i splitska udruga za zaštitu okoliša, čiji su aktivisti osim biciklijade upriličili zanimljive igre za najmlađe te radionice na kojima su djeca mogla saznati zanimljive podatke o očuvanju okoliša.

Najmlađi posjetitelji Mediteranskog dana obale tako su mogli zaigrati na kartonske školice, rješavati zadatke iscrtane na kartonskim pločama te prelaziti razno-razne prepreke po uzoru na igre bez granica. U završnici igre, naravno, na red je došlo i razvrstavanje otpada.

- Djeca dobro usvajaju nova znanja, pa tako vrlo brzo počnu primjenjivati i selektiranje otpada, o čijoj nužnosti ih educiramo i na ovim radionicama. S Italijom, zemljom partnerom u interregionalnom programu, provodimo edukacije o morskom otpadu i njegovoj štetnosti za biljni i životinjski svijet - kazala je Tea Kuzmičić Rosandić, edukatorica Sunca. 

Mališani koji su tijekom vikenda napravili đir Strossmayerovim perivojem, uz mentorstvo aktivistica udruge Sunce oslikavali su ekološke vrećice, a uz pomoć zagonetne kartonske kutije mogli su osjetiti i kako se osjećaju ribe uhvaćene u mrežu. Tea Kuzmičić Rosandić pojasnila je da su sve igre i animacije udruge Sunce namijenjene edukaciji djece te njihovu ekološkom osvještavanju. Među brojnim aktivnostima i projektima koje provodi Sunce, ima mjesta i za studente. U toj splitskoj udruzi moguće je odraditi i stručnu praksu, pa je tako posljednjih godina realizirana vrlo uspješna suradnja s Pravnim fakultetom, Ekonomijom i Sveučilišnim centrom za studije mora.   

Na ovogodišnjoj, sedmoj po redu Splitskoj biciklijadi sudjelovalo je stotinjak natjecatelja, a vozilo se od Banovine do cilja u Đardinu, centralnom mjestu događanja Mediteranskog dana obale. Suradnica i edukatorica Sunca, Tihana Arapović, kazala je kako se ovih dana u čitavoj Europi obilježava Dan bez automobila, pa tako i u Splitu. 

- Osnovna namjera akcije je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima i povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima te ponuditi alternativni gradski prijevoz - rekla je ona.

Nakon biciklijade je održana i biciklistička alka, a potom i kviz u pub kvizu u Galeriji umjetnina. 

Vaša reakcija na temu