NEDJELJNA ĆAKULA Danijela Dvornik: Zadnjih dana razmišljam o tome kakav bi Dino bio dida

NEDJELJNA ĆAKULA Danijela Dvornik: Zadnjih dana razmišljam o tome kakav bi Dino bio dida

Bogat koncertni program 'Aj Cha' festivala zatvorit će koncert na Starom placu gdje će nastupiti 'Splitska dica', pjevači koji su ostavili najdublji trag na Dinov život i stvaralaštvo

Dino Dvornik imao je veliki utjecaj na hrvatsku glazbu, a festival u njegovu čast samo je još jedna potvrda toga. Prvi dan novonastalog Aj Cha festivala je 18. kolovoza, a zadnji se dan poklapa s danom kada je Dinov rođendan - 20. kolovoza. Organizacije se prihvatila Dinova supruga Danijela Dvornik, koja će uskoro postati baka. Tako smo se dotaknuli raznolikih tema, a razgovor započeli o festivalu...

- Prva nam je godina festivala, bazirali smo se na hrvatske izvođače, ali nismo željeli ponavljati priču koju smo imali prije. U Hrvatskoj nema puno izvođača koji mogu iznijeti Dinov energetski beat, niti to tražimo. Misao vodilja nije nam bila izvoditi njegove pjesme, nego napraviti nešto drugačije. Odlučili smo okupiti 'splitsku dicu', koja su žarila i palila 90-ih godina po cijeloj regiji te će oni biti hommage Dinu. Splitska dica više nisu dica, sada su splitski didovi, ha, ha - našalila se Danijela pa nastavila:

- To su izvođači koji su glazbeno drugačiji, ali izlaze iz splitskog đira. Oni su se družili profesionalno i prijateljski, to je ta energija koja u sebi nosi trenutak nostalgije.

Znači očekujete nostalgičnu publiku?

- Tako je, ali i nove generacije koje i dalje slušaju muziku 90-ih. Lijepo je evocirati to doba, a možda je ovo zadnji put da se oni okupljaju u ovom sastavu. Želimo da festival ode u jednu progresivu, ovaj put se vraćamo u prošlost, ali već iduće godine idemo u budućnost.

U kojem smislu?

- Cilj nam je okupiti kvalitetne izvođače, ima puno dobrih, ali više i manje poznatih bendova i glazbenika koji daju atmosferičnost. Je li to latinska, funky ili elektronska glazba nije važno. Ima pregršt domaćih i stranih izvođača koje bi bilo šteta ne aktivirati kroz jedan festival. Bitno nam je da prvi prođe kako treba, pa ćemo odmah krenuti u pripreme idućeg izdanja.

Splitska publika je na glasu kao dobar kritičar...

- Nije za ludu ona činjenica 'ako uspiješ u Splitu, uspjet ćeš svugdje'. Split ima jednu mediteransku energiju, srčanu i emotivnu publiku koja je zrela za takva događanja. Smatram da bi naš festival mogao biti nešto zanimljivo kako za domaću, tako i stranu publiku, samo im trebaš dati kvalitetu i uspješnost nije upitna.

Funky, soul i groove glazba odzvanjat će s nekoliko lokacija u Splitu, među kojima su i splitska Riva, plaža Bačvice te staro Hajdukovo igralište...

- Mislim da je to atraktivno. Ujutro se može kupati uz DJ-a, navečer uživati u koncertu, a sve je zamišljeno da tri dana cijeli grad diše glazbu. U dogledno vrijeme, plan nam je organizirati i glazbene radionice, doveli bismo eminentne glazbenike koji bi podučavali i savjetovali sve one koje glazba zanima.

Predstavimo line up...

- Live svirki u tri dana neće manjkati, a neki od izvođača koji nastupaju su Marijan Ban & Diktatori, Neno Belan & Fiumensi, Official tribute band Dino Dvornik na čelu s Nikolom Marjanovićem, Jinx i Songkillers. Bogat koncertni program zatvorit će koncert na Starom placu gdje će nastupiti 'Splitska dica', pjevači koji su ostavili najdublji trag na Dinov život i stvaralaštvo. Osim bendova, publiku će zabavljati i nastupi DJ-eva kao što su DJ Bocca Sofistifunk, DJ Tabu – keep of the groove, DJ Jazzozo, DJ Shoomadisco te Dinovi kolege i prijatelji.

Festival će svoj vrhunac doživjeti na Dinov rođendan...

- Cijeli festival je posvećen Dinu, njegovoj ideji i glazbenoj vodilji, koja je koncipirana u ideji festivala 'Aj cha'. Nama nije važno da se pojavi netko tko će pjevati 'tribute to Dino Dvornik', ali bilo bi nam interesantno da izvođači obrade Dinovu stvar kroz neki njihov izričaj. Glazba nema granica, ako je dobra, ona može biti inspiracija za razne izvođače i stilove. Glazba je univerzalni jezik kojim ljudi u svijetu komuniciraju. Ima jedna caka, obično za Dinov rođendan ne bi bilo kiše, ne sjećam se da je ikad padala, shvatila sam to kao dobar znak za održati festival baš u to vrijeme.

Vjerujemo kako nije lako organizirati jedan festival. Koji bi savjet Dino dao da je tu pored Vas?

- Dino bi popizdija da organizira festival, blago rečeno, jer mu organizacijske sposobnosti nikad nisu išle. Ono što zasigurno znam je, da bi Dino bio sretan da se organizira ovako nešto. Sjećam se 90-ih kada je na Prokurativama bio festival sličnog izričaja, to je bilo fantastično, svi su plesali, bilo je puno svijeta. Trajalo je par ljeta, a Dino je uvijek govorio da mu je žao što se festival ne održava, vidjelo se da gušta jer je bio sjajan mediteranski štih koji aktivira onoga tko je na bini i ispod nje. Misao vodilja bila je ta, ideja postoji odavno, ali se sada napokon realizirala.

Pomaže li Vam tko u organizaciji?

- Vjerujem da je ovo samo početak jedne dobre avanture iza koje stoje samo žene. Nastao je jedan pravi 'girl power', žene su tu drugačije od muškaraca, nije nam važno koliko ćemo staviti u džep već da bude kvalitetno. Nemamo računicu već nam je iz duše bitno da uspije. Vrlo smo srčane i racionalne, želimo razvijati festival u jednom dobrom i pozitivnom smjeru. Jedna od njih je i rodica od Dina, tako da ima poseban senzibilitet i dala je cijelu sebe u to, živi za cijeli ovaj projekt.

A Dino kao da je još tu...

- Kao da nikada nije otišao... Zadnjih dana se razmišljam kakav bi Dino bio dida. Ne mogu ga zamisliti kao didu, on je htio da se njega pamti kao mlađahnog tipa. Sebe nije mogao zamisliti kao nekog starca koji se neće moći kretati po bini. On bi umro na bini, to je taj način života. Bojao se da bude bolestan, da ne može više nastupati i živjeti životom kakav je živio. Uvijek je govorio 'bolje živjeti jedan dan kao kralj, nego sto kao ovca'. Bio je to njegov životni moto pa se uvijek sjetimo neke njegove ludosti i danas je kao takav prisutan. Dina se sjećamo s veseljem jer je na sve životne situacije odgovarao svojim veselim načinom.

Je li Vam teško pričati o ovome...

- Život je takav, svi imamo svoj početak i kraj, teško se mirimo sa svojim završetkom, ali taj kraj može uvijek biti početak nečega novog. Gledam tako jer da je on živ festivala možda ne bi bilo, a drago mi je da zaživi nešto što bi on htio.

Navikavate li se na to da će Vas uskoro netko zvati bakom?

- Dok se ne dogodi neću bit svjesna. Morat ću smisliti neko adekvatno ime kojim će me zvati, neću se okretati bar jedno godinu dana, pravit ću se luda kada me bude zvalo 'bako', ha,ha - našalila se Danijela, pa zaključila:

- Moja mama je s 42 godine postala baka, a ja sam prešla tu granicu, tako da me sve to veseli. Radujem se malom 'hibridu' koji će doći, bit će veselo. Ella je cijela u tome, rekla sam joj da previše ne studira jer na kraju više neće znati što i kako. Sada joj se čini kako nije spremna, ali kada dođe dijete onda si spremniji no ikada. Bolje je imati djecu dok si mlađi, imaš više energije i manje si opterećen.

Hoćete li kao 'prava' baka sugerirati i odabir imena?

- Ne, to prepuštam Elli, ona je već to odlučila. Nema nekih momenata iznenađenja, ali naravno da me pitala, pa se može kazati kako je bilo zajedničkih dogovora. Nismo sklone davanju obiteljskih imena jer svatko nosi svoju energiju i svoje ime i prezime. Ime određuje čovjeka, tako da smo išli s tim polazištem i neka bude nešto novo.

Hoće li kuharica koju uskoro trebate objaviti promijeniti naziv iz 'Mamina kuhinja' u 'Bakina kuhinja'?

- Nikako da ju završim, ribice koje izrađujem su me zaokupirale. Nadam se da ću jesen iskoristiti za dovršenje kuharice koja je zamišljena da ide s kolina na kolino. Radni naziv joj je 'Slušaj svoju mater', a to je klasična priča kod nas. Kada odrastamo na nekoj hrani, imamo je potrebu i kasnije konzumirati, bez obzira na to što volim isprobati i druge svjetske kuhinje. Najdraže je doći kod mame i pojesti komad lešog mesa u šalši i pireu, to ima neku svoju priču. Tako, Ella mene često nazove i pita kako sam napravila neko jelo, meni uvijek ide na živce njoj pisati pa je ideja krenula da napišem kuharicu za nju.

Što će se naći u kuharici?

- U jednom dijelu će se kuharica personalizirati, odnosno moći će se dodati svoje recepte, tako da ona neće biti samo za Ellu već za bilo koju mamu koja želi svojoj kćeri darovati jednu takvu kuharicu. Jedan dio je klasični jelovnik koji je uvijek na svačijem stolu, jedan dio su jela za iza tridesete, kada više ne možeš jesti sve, te dio kada imaš PMS i trebaš pojesti nešto slatko.

Na Braču ste, odmarate se i radite. Je li to savršen spoj?

- Je, još malo ubirem mir i samoću, a već me pomalo hvata panika kako će proći ova tri dana šušura.

Kako napreduje brend vaših suvenira 'ReebaWish'?

- Ribicama sam zatočena ove godine, stalno ih radim, dobro se prodaju, a već za dogodine se trebam bolje pripremiti tijekom zime jer je potražnja veća. Drago mi je što se prepoznao moj rad, veseli me što je tako. Ideja je proizašla iz jedne ljetne dosade, a sada ne mogu zamisliti da ne radim svoje ribice.

Stignete li se malo opustiti?

- Stignem sve, kupam se, družim s prijateljicama, ali većinu vremena provedem radeći. Za sada mi to nije mrsko.

Koja bi bila vaša 'ReebaWish', odnosno želja?

- Svaki dan dok ih radim detaljno razmišljam i o sebi. Nemam neke velike želje, imam neki plan koji bih voljela ostvariti. Lijepo je imati želje, ali treba pustiti vrijeme da napravi svoje. Imala sam puno iskustva kada sam nešto upirala, pa nije išlo. Najveća želja na kraju mi je zdravlje, taj segment je najosjetljiviji, kad si zdrav sve drugo je moguće. Želim ga za sve, ne samo za sebe. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare