Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Venus Dphotography Noć kazališta u Omišu: Ravnateljica škole igrala Crvenkapicu, Tonka Alujević odjevena u kupus...

Noć kazališta u Omišu: Ravnateljica škole igrala Crvenkapicu, Tonka Alujević odjevena u kupus...

Modnom revijom kazališne heroine stavljene su u kontekst današnjih ikona koje otvaraju rodni diskurs kroz naglašenu svevremensku žensku ulogu i snagu

Noć kazališta u Omišu je dočekana s bogatim programom, prije svega zahvaljujući Petru Buljeviću, ravnatelju Centra za kulturu. Manifestacija koja ove godine nosi slogan 'Kraljevstvo za kulturu' otvorila je dječja predstava 'Romeo i Julija na lokvarski način' koja je preinakom ovog ljubavnog para nasmijala publiku do suza. Daljnji program za djecu nastavio se lutkarskim omiškim prvijencem 'Muka malog vuka' u kojem među ostalim glumi i ravnateljica OŠ Josip Pupačić Davorka Deur koja utjelovljuje Crvenkapicu, nimalo sličnu klasičnom liku. Ovo je priča o stereotipovima koje djeca susreću i koje se reflektira na njihov razvoj.


Cijeli večernji program 'Žene i maske' bio je namijenjen ženama; protagonisticama, hraniteljicama, ali ujedno ljepoticama i zavodnicama. 'Žene i maske' otvorila je svestrana Tonka Alujević (odjevena u haljinu s listovima kupusa) monodramom 'Jubav u vrime kupusa' kojom je kazalište ispunila do posljednjeg mjesta. Suvremenu monodramu, sada već regionalno poznatu  'Ja sam dama…', prema Facebook zapisima Meri Bauk, Petar Buljević je režirao u angažiranu dramu. Damu igra  osebujna i puna energije dramska umjetnica Ivana Giove Župe, a govori o nježnosti, ranjivosti i snazi jedne suvremene žene koja ne odgovara društvenim očekivanjima. Kao i svaki puta do sada, predstava je nasmijala publiku, a najveći kompliment je što je nekolicina želi pogledati još jednom. 

U stilu ženskih priča u Gradskom kazalištu Mali princ - Ilirskom sjemeništu održana je i modna revija 'Theatrical Heroines Who Inspired Design'. Modnom revijom kazališne heroine stavljene su u kontekst današnjih ikona koje otvaraju rodni diskurs kroz naglašenu svevremensku žensku ulogu i snagu, kako u obitelji, tako i u društvu. Idejni začetnici ove nekonvencionalne revije su Julija Tomasović i Petar Buljević koji su htjeli  povezati kazališnu i modnu publiku, ali ujedno educirati, odnosno potaknuti interes za klasična djela i heroine čije se karakteristike lako prepoznaju u današnjim protagonisticama.
Lp dizajn, JB dizajn, Majin proizvod, Marija Primorac dizajn, Iva art&design, Lapsus design, Staša design i Suzana Koprivnjak, su modne nade koje su se uhvatile u koštac s  modno- scenskom izvedbom u kojoj su utjelovili kazališne junakinje Juditu, Anu Karenjinu, Noru (Kuća lutaka), Emmu Bovary (Gospođa Bovary),  Antigonu, Medeju i Penelope. Svaki pojedini dizajner najavljen je kazališnom heroinom koju dizajn personificira. U ovoj interdisciplinarnoj reviji Narodna knjižnica Omiš sudjelovala je u sastavljanju koncepta tj. poveznica kolekcija i junakinja.

Vaša reakcija na temu