Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOĆI DIOKLECIJANA Nives Ivanković: Idemo ukorak s vremenom pa je car dobio stariju Prisku

NOĆI DIOKLECIJANA Nives Ivanković: Idemo ukorak s vremenom pa je car dobio stariju Prisku

Predstavljen je program manifestacije koja će Split tri dana vratiti u antičko vrijeme

Car Dioklecijan i njegova Priska vladat će Splitom tri dana u sklopu turističke manifestacije 'Noći Dioklecijana', koja će se održati od 25. do 27. kolovoza. Robert Kurbaša i Nives Ivanković ove godine utjelovit će popularni par.

- Sretna sam i uzbuđena što ću ove godine utjeloviti Prisku. Ovo mi je treća uloga ovoga ljeta, nakon 'Smij i suze starega Splita' i 'Aziza', kao krema dolazi Priska kao moj prva uloga bez teksta. Mislim da zbog toga neće biti najlakša. Čitajući o ženi Dioklecijana, koju najviše poznajemo prema tekstovima Nenada Cambija, Priska je snažna i smiona žena. Priske prije mene su bile snažne i odlučne žene, iz domena sporta, estrade, turizma, a sada će doći jedna Priska iz oblasti kulture. Nadam se da ću opravdati titulu carice - poručila je Nives Ivanković koju smo upitali kako joj se sviđa njen izabranik.

- Idemo ukorak s vremenom pa tako Dioklecijan dobiva stariju Prisku, što je svakako zanimljivo, ali to je trend u svijetu, zrelije žene i mlađi muškarci pa ćemo vidjeti kako će izgledati ta kombinacija.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, istaknula je kako je intencija ove godine bila da gostima pruže doživljaj antike kroz čitavu turističku sezonu.

- S programom smo krenuli od svibnja smjenom straže svakim danom u 12 sati, zatim smo otvorili Živi muzej i gladijatorsku školu, osmislili smo i novu manifestaciju 'Putevima cara Dioklecijana', a sve će kulminirati s krovnim programom 'Noćima Dioklecijana', gdje ćemo imati atraktivnog cara i caricu, povorku, zabavni program, modnu reviju i carsku gozbu. Time smo ove godine manifestaciju disperzirali, a sve kako bi gosti koji dolaze u različitim periodima imali priliku vidjeti kako je živio car Dioklecijan. Željeli smo oživjeti priču iz povijest jer je iz brojnih analiza dokazano da su manifestacije motiv da nam gosti dolaze u grad. Gosti žele sudjelovati u manifestacijama, a ovo je idealna prilika za sve da izađu na trgove i budu dio ove carske priče - zaključila je Vukšić.

Još je dodala:

- Ove godine su nas podržali Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, dobili smo naslov top manifestacije i pred nama je jedna velika odgovornost. Prate nas i Hrvatske željeznice koje nude mogućnost dolaska na manifestaciju svojim uslugama s popustom od 40 posto. Također, splitski ugostitelji osmislili su svoje menije po uzoru na ono što se jelo u doba antike. Kažu da su okusi i mirisi ostaju najduže u sjećanju, pa se nadamo da će ih potaknuti da se vrate u naš grad.

Tonči Šundov, producent manifestacije, pozvao je ljubitelje manifestacije i antičke povijesti da se pridruže ovoj jedinstvenoj kartolini koju posjetitelji ponesu sa sobom kući.

- Na Voćnom trgu održat će se Antički sajam, tamo se mogu pronaći brojne zanimljivosti, a vjerujemo kako će najveći interes biti za vjenčiće i toge jer građani i posjetitelji žele biti dio naše kostimirane priče. Vjerujem da dobar dio građana ima svoje toge od godina ranije pa ih pozivamo neka se pridruže sva tri dana manifestacije, pogotovo u petak, kad je izuzetno bogat program. Po prvi put smo dobili naziv top manifestacije, stoga možemo kazati da smo drugačija i originalna priredba oživljene povijesti našeg grada. Vjerujemo da će naša manifestacija prijeći granice Lijepe naše i da ćemo jedinstvenu našu priču iskoristiti za promociju Dalmacije i našeg turističkog proizvoda - kazao je Šundov pa predstavio program:

- Manifestacija se otvara rimskim nogometom koju organizira Udruga Gaj Laberije iz Sinja, a dvoboj će biti između Delmata i Rimljana na Peristilu u 18.30. Program se nastavlja carskom povorkom, okupljanje je predviđeno na Rivi, ispred ulaza u Podrume u 20 sati. Potom selimo u srce grada, na Peristil, gdje će okupljene pozdraviti car i carica uz prigodni program. Nakon toga organiziramo tradicionalnu Dioklecijanova večeru. Moramo se na neki način 'ulizat' carici, pa smo za nju pripremili carsku modnu reviju u nedjelju kada će se zatvoriti manifestacija.

Vaša reakcija na temu