Na Prokurativama, ove godine na prigodno osmišljenom Maslinovom trgu,
tradicionalno su mediji na Gastroadventu Olje Martinić donijeli svjetlo
u grad. Prvu svijeću, onu nade, užgali su novinarke i novinari portala. Organizatorica Martinić je navela kako je ovogodišnji Gastroadvent u znaku masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije.
Kamilica
je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja
ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje,
uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je
nerijetko uzimamo zdravo za gotovo.
Maslina (Olea europaea) i
maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji
zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć
masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje
osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban
izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru.
- Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Andri Krstuloviću
Opari koji je došao, za razliku od prethodne dvije godine kada nas je
vrh gradske uprave ignorirao i još su djelatnici imali zabranu doći.
Hvala direktorici Turističke zajednice Alijani Vukšić koja nas je,
unatoč tomu, podržavala - kazala je organizatorica jedinstvene europske
manifestacije i po sadržaju, ali i po činjenici da novinari donose
svjetlo u grad.
Poručila je da se jedino kod nas mogu probati jela od kamilice. Maslinov
trg je izradio Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt Parkova i nasada, a
prigodnim riječima još su obratili i gradonačelnik, Vukšić, direktor
Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Tomislav Šuta i predstavnica
Gastro Get adventa, partnera ovogodišnjeg Gastroadventa, Sara Alfirević
Vrsalović.
Šuta se obratio, naglasimo, jer Gastroadvent ima i poruku o
važnosti otpada kao korisne sirovine. Korišteni su, naime, dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika.
Krstulović Opara
je pozvao na podržavanje ove manifestacije u koju su uloženi veliki
trud, entuzijazam i velika ljubav. Vrijeme adventa, rekao je, vrijeme u
kojem se svi ljudi dobre volje pripremaju za iskorak, a to se postiže
zajedništvom.
- Siguran sam da ćemo sami sebe narednih godina
nastaviti nagrađivati dobrotom i znanjem, najavljujem bolje
i kvalitetnije iskorake i bolje i kvalitetnije vrijeme - rekao je
gradonačelnik.
Vrlo jasno je i poručio kako će se truditi obilježiti cijeli mandat.
- Potrudit ću se pokrenuti sve resurse prema interesu građana - obećao je.
Kazao
je i da smo do sada imali kućice na Rivi koje su pokrivale jedan dio
generacije, ali da treba voditi računa i o djeci i starijim sugrađanima.
-
Nismo postigli sve što mi je bila namjera, ali u narednom razdoblju
ćemo se otvoriti prema svim kvartovima. Želimo da se božićno ozračje
osjeti u cijelom gradu - istaknuo je.
Dodajmo da je Đardin osmišljen za djecu već sada pravi hit među mališanima. Zadovoljstvo manifestacijom i programom koji obogaćuje ponudu Splita je izrazila i direktorica splitske Turističke zajednice.
-
Okupili su se ovdje mnogi zaslužni za uspjeh našeg grada, ugostitelji,
turistički djelatnici i novinari kako bi poslali poruku nade, ljubavi i
sriće - kazala je među ostalim Vukšić.
Na kraju dodajmo da su ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Za dodatan ugođaj pobrinuli su se božićnim skladbama učenici, puhački orkestar Glazbene škole Josip Hatze.