Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antea Mrčela Održan prvi Konekt Split: 'Grad je prepun nevjerojatnih ljudi, a ovim događajem stvaramo jedan sasvim novi mentalitet'

Održan prvi Konekt Split: 'Grad je prepun nevjerojatnih ljudi, a ovim događajem stvaramo jedan sasvim novi mentalitet'

Projekt su osmislile i provele Tash Peričić i Alenna Skifić, u suradnji s Katjom Bogdanović, Helenom Lovrić, Tamarom Ilić i Matom Babićem

U Splitu se na adresi u Velebitskoj 147 ovog četvrtka okupilo iznimno šaroliko društvo. Prvo izdanje događaja Konekt Split u prostoru tzv. WIP Coworking Spacea na Žnjanu uspješno je realizirano s ciljem povezivanja lokalnog poduzetničkog, gastro, ugostiteljskog, kulturnog i drugih sektora s pripadnicima zajednice expata, osoba s privremenim ili trajnim boravištem u Splitu. Konekt Split osmislile su i provele Tash Peričić i Alenna Skifić, u suradnji s voditeljicom WIP prostora Katjom Bogdanović, voditeljicom grupnih događanja Helenom Lovrić, voditeljicom operativnih poslova Tamarom Ilić i voditeljem poslovanja američke kompanije Remote Year, tvrtke 'roditelja' ovog prostora u Splitu, Matom Babićem.

Svakog mjeseca, Remote Year upisuje 50-75 digitalnih nomada (Remotes) koji kreću na putovanje od 12 mjeseci kroz 12 različitih gradova širom svijeta, prvenstveno kroz Europu, jugoistočnu Aziju i Latinsku Ameriku. Kako je Split jedna od glavnih destinacija u programu tako je i WIP posebno osmišljen prema njihovim potrebama, prije svega u onom dijelu u kojemu se pridaje značaj uključivanju Remotesa u svakodnevni život, povijest i kulturu gradova u kojima se zateknu. Tijekom siječnja i veljače ove godine prostor je uglavnom slobodan te se otvorila jedinstvena prigoda organizacije Konekta u njemu. Na sasvim prikladan i dinamičan način Splićani su se upoznali s prostorom i licima u WIP-u, s naglaskom na njihovo međusobno jače povezivanje i nadom u nastavak suradnje poslovnih krugova i talenata.

Alenna i Tash žive u Dalmaciji već nekoliko godina; Alenna je rođena u SAD-u, hrvatskog je porijekla, a Tash je s Novog Zelanda, udana za Hrvata. Ovaj dinamični duo zajedno ima podosta iskustva u turizmu i organizaciji događanja. Spomenut ćemo samo da se Tash iz svoje međunarodne karijere u gastro i ugostiteljskom marketingu među ostalim može pohvaliti i suradnjom s celebrityjem Gordonom Ramseyjem tijekom svog boravka u Londonu. Obje dame vidnog entuzijazma i primjetnog stvaralačkog poleta za sebe kažu kako dijele zajedničku strast, ljubav i poštovanje prema  Splitu te kao osobe 'izvana' vjeruju u sposobnosti, talente i stručnost splićana koji samo čeka da ih se otkrije. Kao strankinje trajno nastanjene u Splitu potrudile su se pronaći način kako povezati ova dva svijeta, dvije zajednice te ih ujedniti kroz različite djelatnosti.

Koncept događaja Konekt je jednostavan - osmisliti događaj koji će privući ljude, dati im priliku da se povežu i izgrade temelje za moguću buduću suradnju. Program kojeg su ponudile interaktivan je na način da ga, prema njihovim riječima, prožima 'okus' splitskog talenta – od restorana koji su se pobrinuli za hranu i piće, preko niza jedinstvenih glazbenika Josipa Rogašića, akustičnih i klasičnih gitarista Toma Josepha Lawa i Vlade Brzovića, dua Mia & Joe te alternativnog rock benda Zoe4Lux, sve do umjetničke izložbe i prezentacije sushija međunarodnog majstora Petera Stoyanova. Svoje radove i nakit predstavile su Knot Jewellry Brigite i Ivone, prisutna je bila sa svojim brandom mlada fotografkinja Antea Mrčela te 'Artiljerija' Vedrana Urličića i Jane Bonačić. Ujedno je organizirana i dobrotvorna aukcija s donacijama lokalnih poduzetnika WIP-a, Zinfandela, Artičoka, Fabrique Puba, Optike Anda, donirali su i Break Time, Održivo i Inspired Croatia te drugi, a prikupljeni novac namijenjen je sportskim programima za Ženski dom pri Domu za odgoj djece i mladeži Split.

'Svi rastemo kad radimo zajedno' kažu Tash i Alenna te dodaju:

- Potpuno smo i pozitivno obuzete čitavim ovim iskustvom – možda mi i jesmo osmislile ovaj koncept, ali ovaj događaj se ostvaruje zahvaljujući svima uključenim u projekt: restoranima, poduzetnicima, glazbenicima, kreativcima... Veseli nas da su svi oni odmah razumjeli koncept te su bili voljni uskočiti i  pomoći. Kao strankinje koji žive tu, uvijek su nas pitali - 'kako doživljavate ovaj mentalitet?' Iako smo svjesne mjestimičnih negativnosti, treba znati da takve posebnosti u mentalitetu postoje svugdje u svijetu! Radije smo se usmjerili na pozitivne aspekte jer vjerujemo da je Split prepun nevjerojatnih ljudi, a samim ovim događajem stvara se već i jedan sasvim novi mentalitet - onaj koji podrazumijeva činjenicu da su suradnja i zajednički rad jedini put naprijed.

Čitav događaj ne bi bio moguć bez sudjelovanja lokalnih tvrtki i poduzetnika: Sharlene McNeil-Alajbeg (Untamed Adriatic), Luke Bokavšeka (Bokeria), Marije Mustapić (Brasserie on 7), Vedrana Sučića (Tratamenat by Pikulece), Denisa Jušića (Olive Tree), chefa Samira Šabića, Jeremyja Vutre (Vutra Rakija), Tristana Delahunta (Sanctuary Cocktail Bar), već spomenutog Petera Stoyanova (The Sushi Guy) te Grafičkog studija Mario.

Vaša reakcija na temu