Približavanjem ljetnih dana traži se mjesto više u splitskim ugostiteljskim objektima. Iako restorani koji su otvoreni u samom centru grada privlače goste sve kvalitetnijom ponudom, neki se ipak odluče izbjegavati gradsku jezgru i prometni kaos te odlaze na malo mirnija mjesta.
- Autohtone vrijednosti, domaći ambijent i prijateljsko raspoloženje, epiteti su koji moraju krasiti svaku konobu - kazao nam je vlasnik konobe-pizzerije Perun smještene u lučici Strožanac u Podstrani, koja je parovima, grupi prijatelja i prezaposlenim roditeljima s djecom, idealan izbor.
Perun je najbliži ugostiteljski objekt na putu prema Omišu, tako da je vožnjom od samog centra Splita svega 10-ak minuta. U prekrasnu zelenu baštu može stati stotinjak posjetitelja. Mogu se organizirati i veća obiteljska okupljanja, proslave krštenja, rođendana i sl.
Unutrašnjost konobe-pizzerije Perun uređena je autentično u starom kamenu i s masivnim drvenim gredama. Uz nekoliko pažljivo odabranih i ručno izrađenih detalja dobivamo domaći ugođaj kakav konoba sama po sebi treba imati. Kako bi se roditelji mogli opustiti za djecu je osigurano ograđeno igralište. Gosti konobe, dodajmo, imaju osiguran besplatan parking.
- Svoju ponudu baziramo na promoviranju lokalnih namirnica i polaganog uživanja u jelu i piću. Moramo izdvojiti pizze koje se peku u krušnoj peći i tako poprimaju onaj poseban i nezamjenjiv okus. U kaminu se pripremaju tradicionalne dalmatinske peke. Također imamo u ponudi brudete i gregade koji se naručuju dan unaprijed, te grill i razne vrste rižota i tjestenina. Ovo je savršeno mjesto za iznenaditi voljenu osobu s romantičnom večerom - poručuju iz konobe.
O tome koliko se u konobi Perun štuje tradicija govori i samo ime. Naime, dobila je ime po brdu Perun koje se nalazi pokraj Podstrane. Samo brdo je dobilo ime po vrhovnom staroslavenskom bogu Perunu. Korijen imena Perun perk(w)u znači hrast, od čega je i sastavljen cijeli interijer konobe - pizzerije.
Pokraj konobe se nalazi ljetnikovac obitelji Cindro, koja je neosporivo najljepša građevina na cijelom pojasu od Splita do Omiša. Riječ je o bajkovitom, prastarom dvorcu zanimljive povijesti koji predstavlja rijetko očuvan ladanjsko-gospodarski sklop iz 17. stoljeća. Posebna vrijednost ljetnikovca je očuvani perivoj bujne mediteranske vegetacije.
Nakon svega, možete se opustiti u laganoj šetnji kroz lučicu Strožanac i nastaviti dalje plažom do hotela Le Meridien Lav.
U završnoj fazi su i radovi na uređenju obale od ušća rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac tako da će Podstrana uskoro dobiti najmoderniju plažu s brojnim sadržajima koja se nalazi odmah do konobe Perun.