Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pjesnička večer s Irenom Grubišić-Čabo u Kaštel Lukšiću

Pjesnička večer s Irenom Grubišić-Čabo u Kaštel Lukšiću

U Kulturnom centru predstavit će se knjiga i uprizoriti novela

Predstavljanje knjige Irene Grubišić-Čabo i uprizorenje novele 'Figurica' održat će 19. studenog u 19.30 sati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću. U Kaštelanskom kazalištu tako će se predstaviti spisateljica koja je objavila tri zbirke poezije ('Bogata oproštajima', 2000., 'Otrgnuta tišina', 2008. i 'Nemiri', 2012.) te zbirku kratkih priča i novela 'Pješčani krugovi', 2006.

Njeni su radovi objavljeni u raznim časopisima, novinama i zbornicima. Članica je Ogranka Matice hrvatske u Sinju.

O kulturnom radu Irene Grubišić-Čabo i njenim knjigama govorit će književnik i književni prevodilac Sead Muhamadagić, a stihove će čitati članica Kaštelanskog kazališta Ivona Čuljak.

- Kao i kod većine njenih proznih djela priču u podlozi veže suvremena zbilja. Ipak, Irena se ne zadovoljava površnim, oku vidljivim. Odlazi korak dalje, želi otkriti svevremensko i naznačuje dublje značenje pojedinih ljudskih postupaka, situacija i odnosa - navodi se u pozivu.

U 'Figurici' se tematizira svijet prošlosti (sjećanja) i svijet sadašnjosti (zbivanja) u potrazi za smislom oko sebe. Ulogu pripovjedača je uvela kao efekt očuđavanja, čitatelj gleda iz neuobičajenog kuta. Banalne situacije se doživljavaju kao prvi put, u svojoj punini.

Ne dirajući puno u originalan tekst kako se ne bi izgubila njegova srž, Kaštelansko kazalište koristi formu unutrašnjeg monologa u prvoj osobi jednine, ali dinamizira radnju komponirajući nekoliko umjetnosti u jednu. 

Ana Vuletin Sorić je prenijela glas Figurice, Ana Matijević glas slike. Glazbu je prilagodio Ivan Jurić, a otplesat će Marina Kuzmanić, sve članovi Kaštelanskog kazališta.

Vaša reakcija na temu