Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počeli Marulićevi dani, prvu nagradu osvojila Una Vizek za dramski tekst 'Ja od jutra nisam stao'

Počeli Marulićevi dani, prvu nagradu osvojila Una Vizek za dramski tekst 'Ja od jutra nisam stao'

Na ovogodišnjem festivalu će se odigrati rekordan broj predstava

Svečanom dodjelom nagrada Ministarstva kulture 'Marin Držić' za najbolja dramska djela u protekloj godinu u splitskom HNK počeo je Festival hrvatske drame 'Marulićevi dani'. Prvonagrađena je Una Vizek za dramski tekst 'Ja od jutra nisam stao', drugu nagradu dobila je Vedrana Vrhovnik za dramu 'Snijeg', a treće mjesto ravnopravno dijele Dino Pešut za 'Olympia stadion' i Elvis Bošnjak za dramu 'Usidrene'. 

Na 'Marulovim danima' ove godine odigrat će se rekordan broj predstava, 12, za razliku od prethodnih izdanja kada bi na repertoaru bilo deset drama.

Kako je otkrila izbornica Mira Muhoberac i za sudjelovanje je je bilo prijavljeno rekordan broj predstava, čak 54.

- Očekuje nas izniman estetski domet, izvrsni glumci, genijalni tekstovi i jako dobri redatelji - poručila je.

Ipak, najsnažniju poruku je poslala, kako je rekla, temeljenu na objektivnom optimizmu, o snazi dramske scene.

- Ne da se budi, nego se suvremena hrvatska dramska scena revolucionarno vraća na pijedestal koji zaslužuje. Riječ je o renesansi dramske književnosti i adaptaciji, oni su najzanimljiviji brend ovog trenutka u Hrvatskoj -  uvjerena je izbornica.

Festival je svečano otvorila izaslanica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

- Na tragu koncepcije festivala, posvećenog hrvatskom dramskom pismu uprizorenom na kazališnoj sceni zadovoljstvo je primijetiti raznolikost, aktualnost i kvalitetu, kako hrvatskog dramskog stvaralaštva, tako i scenskih uprizorenja u svim sastavnicama kazališnog čina - rekla je.

Istaknula je kako Festival i ove godine bogat za nagradu 'Marin Držić'.

- U tom smislu i Ministarstvo kulture želi ukazati na važnost kontinuiranog postavljanja dramskih tekstova hrvatskih dramatičara na kazališnu scenu, kako bi postigli što veću vidljivost, pridonoseći bogatstvu dramskog i kazališnog izričaja te stvaranju vrijednog nacionalnog korpusa - zaključila je.

Publici se obratila i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović. Izrazila je zadovoljstvo što može pozdraviti u gradu Marulića, Ujevića, Krstulovića

- Pred nama je sedam dana punih kulture, spoja i dijaloga onoga što nas povezuje i obogaćuje. Zadovoljstvo mi je što su svi oni, koji su se utkali u ovogodišnje Marulićeve dane, u Split donijeli nešto posebno. Otvaranje sa splitskim tekstom znakovito naslovljenim 'Ol smo za jedan dan', svjedoči, kao i sve što ćemo vidjeti narednih dana, o toj posebnosti -  kazala je  Hrgović.

Intendant Goran Golovko je ustvrdio kako je riječ o pravoj kazališnoj svetkovini.

- Ovogodišnji festival je najbrojniji do sada po zastupljenosti umjetnika. Na pozornici HNK će nastupiti više od 220 umjetnika iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Ujedno je rekordan i po broju predstava - istaknuo je. 

Uvjerenja je da će Festival doprinijeti tomu da hrvatska riječ i dalje živi u svom punom bogatstvu. 

Dodajmo na kraju kako je Una Vizek, pobjednica 'Marina Držića', istaknula kako pisci tekstove ne pišu za nagrade, nego za publiku, ali da nagrada znači sve jer bez nje se neće tekst čitati.

Ovom prigodom je pozvala da se čitaju svi tekstovi, a ne samo nagrađeni jer se radi o iznimnim ostvarenjima i šteta bi bilo ih ne čuti.

- Pišemo da se vide poruke u tekstovim, da vidite sebe, svoje ljubavi, svoje patnje, svoje probleme i brige. Zato pozivam sva kazališta da postavljaju što više tekstova, jer ima publike za hrvatske tekstove, a sve više i više publike na Marulovim danima dokaz je da ima ljudi koji vole i cijene i trebaju hrvatsku dramu -  rekla je Vizek kojoj je ovo prvi put da je dobila prvu nagradu.

Drama se bavi rodnim ulogama, odnosno što bi se dogodilo da  zamijene uloge žene i muškarci. Htjela je dočarati nepravdu kroz svakodnevne 'sitne' stvari, od kuhanja poslije posla, manjka vremena, slabijeg napredovanja... 

'Najbolje drame su u Splitu' kaže ovogodišnji slogan, možemo samo dodati da se dođu pogledati one na kazališnoj sceni...

Vaša reakcija na temu