Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Posjetite izložbu Stanka Karamana, autor je i fotografija za prva dva Mišina albuma

Posjetite izložbu Stanka Karamana, autor je i fotografija za prva dva Mišina albuma

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a u svom je radu najviše bio zaokupljen Dalmacijom, sportom i estradom

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u Marmontovoj ulici u srijedu se otvara izložba poznatog splitskog fotoreportera Stanka Karamana pod nazivom 'U sjećanje mi došla Dalmacija'. Kroz 48 crno-bijelih fotografija autor evocira karakteristične dalmatinske prizore s kraja 20. stoljeća, a možete je pogledati do 11. lipnja. 

- U mom dugogodišnjem radu bio sam najviše zaokupljen Dalmacijom, sportom i estradom. Ovu izložbu posvetio sam upravo našoj prekrasnoj Dalmaciji, toj ljepotici koja obiluje raznolikošću. Na mojim brojnim putovanjima upoznao sam prelijepe krajeve, divne ljude i običaje. Bilježio sam život seljaka, ribara, radnika... I pored ne baš lagodnog života, ti ljudi zračili su zadovoljstvom, iskazivali su snažnu volju za savladavanjem svakodnevnih teškoća, kako na otocima tako i u Dalmatinskoj zagori. Nisu zaboravili njegovati i tradiciju svojih prednika, a poseban dojam ostaviše žene koje sam sretao u različitim situacijama i pri poslovima za koje se smatralo da su 'muški' - kazao je Karaman.

Karaman je u novinarstvu od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom.  U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Foto službe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Na Prvenstvu Europe u  atletici u Splitu vodio je Foto službu prvenstva.

Njegove snimke iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objavljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu 'Hrvatska 1991. – fotografije'. U vrijeme najvećih uspjeha legendarnog Miše Mate Kovača izradio je fotografije za njegova prva dva albuma i četiri singla. Njegove fotografije našle su se u mnogim monografijama: 'Povijesne utakmice Hajduka', 'Hajduk Split 1911. -1981.', 'Od Staroga placa do vrha Europe', 'Košarkaški klub Jugoplastika 1945 -1980.', 'Marko Polo Korčulanin', 'Trilogija Sveti Eustahije mučenik'...

Vaša reakcija na temu