Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Premijera 'Romance o tri ljubavi': Nakon predstave se publika pitala čemu sve ovo...

Premijera 'Romance o tri ljubavi': Nakon predstave se publika pitala čemu sve ovo...

Nikolu Ivoševića je uvijek čarolija gledati na sceni, treba pohvaliti mladu glumicu Katarinu Romac i Stipu Radoju koji se ovom izvedbom maknuo od uloge 'sirovog uličara'

Premijera sentimentalne farse Antuna Šoljana 'Romanca o tri ljubavi' u režiji Nikole Šimića izvedena u petak navečer na Sceni 55 nije oduševila gledatelje. Dapače, jedan je iskusni gledatelj na koncu komentirao predstavu riječima: 'Čemu sve ovo?'. Ovo jednostavno pitanje s dubokom pozadinom se može referirati na mnogo toga viđenog u teatru, ali ono što je činjenica, 'Romanca o tri ljubavi' nije plod nedostatka novca niti pada proračuna. Problem je mnogo dublji, ali zaustavimo se na predstavi.

Šoljanovu igru u stihovima gdje se duhovito poigrava Shakespeareovim, Cervantesovim i Baudelaireovim rečenicama i mislima redatelj Šimić nije dobro prenio. Što se tiče sadržaja, u nekom europskom dvorcu obraslom jalovim ružičnjakom u 12. stoljeću, nakon što se gospodar otišao boriti u križarskom ratu, sami žive njegova gospa, službenica i kapelan zadužen za brigu o ružičnjaku i ključu gospinog pojasa nevinosti. Monotoniju njihovih života prekida dolazak viteza za kojim polude obje žene. U glavnim ulogama su Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Stipe Radoja i Nikola Ivošević.

Iz mahom razočaranih komentara, izdvojimo nekoliko pozitivnosti. Pohvalimo mladu, netom diplomiranu glumicu u ulozi službenice koju tumači Katarina Romac. Bez kompleksa i potpuno slobodno je dočarala zaljubljeni i rastrgani lik mlade djevojke koja se prepustila strastima. Još  jedan mladi glumac, Stipe Radoja, vitez sa svojim tamama koji je raspametio i gospu (Anastasija Jankovska) i službenicu, zaslužuje pohvale. Ono što je još važnije, polako se miče samo od uloga 'sirovog uličara'. Istina, one mu leže, ali vrijeme je za korak više za talentiranog i uvjerljivog glumca. Ovom predstavom je pokazao da itekako može.

Nikolu Ivoševića je uvijek čarolija gledati na sceni, glumac onog kalibra kakvog se rijetko sreće i šteta što češće splitska publika ne može uživati u njegovim izvedbama. Ivošević je pohvalio glumce s kojima je igrao, a mi izdvojimo njegove  riječi o Katari Romac i Stipi Radoji.

- Ja sam rekao Sinj je poznat po Alci i Gospi, a sad imao gospođicu sinjsku koja je fenomenalna. Radunica će pričati o Stipi... - kazao je.
Što se tiče predstave, na primjedbu da je nedostajalo totalnog puštanja i da je ostala nedorečenost poigravanja, Ivošević je rekao da su namjerno i svjesno krenuli tim smjerom.

Radoji je, kaže, bio gušt igrati, a na upit između dvojbe 'duša ili tijelo', spremno odgovara:

- Biram dušu! Uvik duša ili kako kaže Zabranjeno pušenje, 'možeš imat moje tijelo, ali dušu ne'...

Redatelj je zadovoljan radom, a kako je izgledala premijera, ne zna osim po dojmovima jer je nije odgledao. Kaže da su mu rekli da je dobro, ali da su, naravno, mogući i suprotni dojmovi.

- Zadovoljan sam s radom, ali nisam gledao. Gotov je posao i ako se gleda to mi je kao da roditelj gleda večernje izlaske dice. Nije primjereno - otkrio nam je mladi Šimić.

Za scenu nećemo trošiti previše riječi, dok glazbu možemo izdvojiti kao uhu ugodnu, jedina pogađa u osjećaje. Jedna vrsta sevdaha, koja na prvi mah podsjeća na stil kantautora Miladina Šobića.

Vaša reakcija na temu