Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Priča Ante Tomića i Rajka Grlića oduševila na premijeri: Ustav Republike Hrvatske spojio policajca Srbina i desničarski orijentiranog profesora homoseksualca

Priča Ante Tomića i Rajka Grlića oduševila na premijeri: Ustav Republike Hrvatske spojio policajca Srbina i desničarski orijentiranog profesora homoseksualca

Uoči filma je u Quasimodu predstavljena knjiga, čime je otvoreno novo izdanje Bookvice

Splitska premijera filma 'Ustav Republike Hrvatske', održana u CineStar kinu u Jokera, oduševila je nazočne, koji su kraj popratili dugotrajnim aplauzom.

Filmu je prethodilo predstavljanje knjige Ante Tomića i Rajka Grlića, koja je zapravo scenarij za film, u prepunom klubu Quasimodo, čime je otvoren popularni književni program Bookvica.

Tako smo već na predstavljanju knjige saznali da ćemo gledati priču o tome kako Ustav RH spaja policajca Srbina, kojemu ne ide učenje, te profesora homoseksualca desničarske orijentacije, koji je opterećen traumama iz djetinjstva. Ako vam na prvu ovih par rečenica i ne zvuče obećavajuće, niste jedini, ali - film je fenomenalan.

Zanimljivo je uoči premijere Ante Tomić odgovorio na pitanje Renata Baretića o tome zašto je scenarij ukoričen u formi knjige...

- Ja volim jednu priču prodati više puta. Najprije kao knjigu, zatim u kazalište, pa na filmu i na kraju prodam scenarij. To vam je kao kad braća Žužul dva puta farbaju tunel. Tako mi iz Imotskoga to radimo.

Uslijedio je aplauz nazočnih...

- Prvo smo mislili da je izdavač to napravio iz samilosti prema nama jer koji bi normalan čovjek išao štampati scenarij? No, izdavač je ostao zapanjen jer smo na nekoj listi sebe našli na prvom mjestu najčitanijih knjiga u Hrvatskoj. Dakle, interes postoji - kazao je Grlić.

Zanimljiv je bio i Ivica Ivanišević, uz čiju pomoć su od početka prekrajali scenarije...

- Ovo im je četvrti film. Filmovi snimljeni po njihovim scenarijima dobili su ukupno 37 nagrada. I to za režiju, kameru, glumu... Za sve, osim za - scenarij?!


Moglo se čuti i kako nikad nije snimljen film Čudo u Poskokovoj Dragi jer za njega nije bilo novca. Grlić je ustvrdio kako mu je život između filmova protekao u žicanju, a Ustav Republike Hrvatske je relativno jeftin film, kojega je 80 posto snimljeno u dva stana.

No, ponovimo još jednom da je film maestralan i svakako ga se isplati otići pogledati u kino, a fenomenalan je i Nebojša Glogovac kao Vjekoslav Kralj, također Dejan Aćimović kao policajac, dok je Grlić Kseniju Marinković nazvao 'ženskim Pavlom Vujisićem', što smatra najvećim mogućim komplimentom.     

Vaša reakcija na temu